infláció pénzügyi tudatosság recesszió

Most a kötvények tűnnek vonzónak, de 2023-ban eljöhet a részvények ideje is

by totalreturn 2022. december 9.

“Jelenleg a kötvények tűnnek a legvonzóbbnak a magas kamatok mellett” – értettek egyet az Aegon Alapkezelő szakemberei a cég konferenciáján. Jövőre azonban eljöhet az a pillanat, amikor a részvényekben is érdemes lesz majd gondolkodni, sőt a régiós papírokban most is komoly potenciál van.

 

 

Most még a kötvény a nyerő

 

“Az új évtized új befektetési környezetet hozott, a jegybankok mennyiségi lazítása (QE) ellenére a globalizáció az alacsonyan tartott munkabérek és a széles körben elérhető nyersanyagpiacok miatt nem hozott inflációt 2010 után. A 2020-as években azonban már a háború nélkül is egy deglobalizáció indult el, magasabb hozamkörnyezet alakult ki, véget ért a zéró kamatok korszaka, már van alternatívája a részvény befektetésekkel szemben a korábbi TINA (there is no alternative – nincs alternatíva) mantrához képest” – mondta Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója. Kiemelte, hogy világszerte elterjedt a vállalati különadók kivetése, ami szintén rontja a vállalatok jövedelmezőségét. Ugyanakkor az utóbbi hónapok hírei után az energia, élelmiszer, agrobiznisz szektorokban látnak lehetőségeket, a fogyasztói javak szektora az elöregedő társadalom miatt sokkal kevésbé lehet vonzó.

“A recesszió nem feltétlenül rossz dolog, ezek a gazdasági visszaesések hozzák a megtisztulást, megújulást a vállalati szektorban, új szektorok, új cégek jelennek meg szinte a semmiből. Ma már elég magasak a hozamok ahhoz, hogy legyen alternatívája a részvényeknek, előbb-utóbb akár a klasszikus 60-40 portfóliók is újra működhetnek” – emelte ki Kardos Zsolt, az Aegon portfóliómenedzsere.

Kardos szerint az inflációt nem sikerül egyhamar letörni, a következő időszakban sokkal aktívabb viselkedésre lesz szükség a befektetők részéről, nem lesz elég az év elején megvenni az eszközöket és tartani azokat az év végéig.

“A kötvénypiacok értékeltsége nagyon sokat javult, most járunk ott, hogy már a gazdasági környezet is kezd támogatóvá válni, fordulunk bele a recesszióba” – mondta Bakos Ádám, aki kötvényportfóliókat kezel az Aegonnál. Szerinte eddig mindenki alulsúlyozta a kötvényeket, azok nem töltötték be fedezeti szerepüket, de ez megváltozhat a gazdasági környezet változásával.

“Hosszú távon a kötvény típusú befektetéssel csak akkor járhatnak ma rosszul a befektetők, ha az inflációval kapcsolatban a jelentősen pesszimista forgatókönyv valósul meg” – mondta Bakos. Ugyanakkor szerinte az látszik, hogy az MNB komolyan veszi az infláció elleni harcot, éppen ezért optimisták a magyar kötvénypiaccal kapcsolatban.

 

 

Mikor jöhet el a részvények ideje?

 

“Az utóbbi időszakban az inflációs sokk nagyon fájdalmas volt a befektetők számára, a kamatsokk a régiónkban nagyon gyorsan gyűrűzött be, globálisan még most kezd megjelenni. A következő a recessziós sokk lesz, ha erre a jegybankok kisebb kamatemeléssel reagálhatnak, és az infláció miatti aggodalom csökken, akkor az már egy jó beszállási pont lehet a részvénypiacoknak” – emelte ki Loncsák András.

Kardos Zsolt a kötvények és a részvények mellett még egy eszközosztályt emelt ki: szerinte egy új nyersanyag szuperciklus kezdetén vagyunk, komoly potenciál van abban a piacban.

“Sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetnek 2023-ban a részvénypiacok teljesítménye mögött álló tényezők, akár már hosszútávra is jó befektetési lehetőségek adódhatnak” – vélekedett a kilátásokról Pálfi György portfóliómenedzser. Szerinte jövőre a recessziós időszakban sokkal fontosabb lehet az eredménynövekedés, illetve annak hiánya.

Érdemes lehet figyelni Kínára és a feltörekvő piacokra, az egyébként is magas megtakarítási ráta mellett a koronavírus miatt olyan extra megtakarítás halmozódott fel a kínai gazdaságban, ami kedvező lehet a részvénypiac számára is – emelte ki Pálfi. A régiós cégekkel kapcsolatban hozzátette: profitabilitás szempontjából nagyon jól teljesítenek, de a piac egyelőre nem árazza ezt, mindenki arra számít, hogy a jó negyedévek után jön a lassulás a cégeknél. Talán Kelet-Közép-Európa az egyetlen olyan piac, ahol a recessziót már a legjobban beárazták, nagyon komoly diszkonttal forognak a régiós papírok.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.