infláció recesszió stagfláció

Lesz recesszió Magyarországon? Jó eséllyel már van is!

by totalreturn 2022. november 25.

Van rá esély, hogy a magyar gazdaság a következő hónapokban teljesítse a technikai recesszió feltételeit. Sőt, könnyen lehet, hogy ez a folyamat már elkezdődött, 2023-ban pedig csak az lesz a kérdés, hogy az éves GDP milyen irányban változik.

 

 

A recesszió küszöbén

 

A közgazdászok akkor beszélnek technikai recesszióból, ha egy gazdaság egymást követő két negyedévben zsugorodik az előző időszakhoz képest. Egyelőre Magyarország esetében erről korai beszélni, de elég nagy az esélye hiszen bár az első félév továbbra is erőteljes növekedést mutatott, a harmadik negyedévben már – ha nem is jelentős de- 0,4 százalékos visszaesésről számolt be a KSH az előző negyedévhez képest. Az MNB is minden esetben kiemeli, hogy a rövid frekvenciájú aktivitási adatok június óta fokozatos lassulást mutatnak. Ha pedig a 3. negyedéves visszaesést a negyedik negyedévben is negatív GDP adat követ, akkor eljuthatunk oda, hogy jövő februárban kijelenthetjük, hogy recesszióban volt a magyar gazdaság.  

A visszaesés oka egyrészt az emelkedő energiaárak miatti költségnövekedés, másrészt a kereslet alkalmazkodása a megváltozott helyzethez. A magas infláció és a romló gazdasági kilátások miatt ugyanis már elindulhatott a fogyasztás csökkenése. Az optimista várakozások szerint néhány nehéz hónap után, a fűtési szezon végén akár gyors visszapattanás is jöhet a gazdaságban. Ezzel együtt 2023-ban az lesz a fő kérdés, hogy sikerül-e elkerülni a GDP éves visszaesését, úgy hogy a várakozások szerint stagnálás körül alakulhat a gazdasági termelés.

 

 

A recessziónak is vannak előnyei

 

A recesszió negatív gazdasági fejlemény, ugyanakkor lehetnek előnyei is. Például a már említett keresleti alkalmazkodás, ami segíthet letörni a 20 százalék feletti inflációt. Ha ugyanis a fogyasztók óvatosabbak lesznek, akkor a kereskedők és szolgáltatók nehezebben tudnak árat emelni a jövőben. 

Ha a gazdaság visszaesése átmeneti lesz és utána gyorsan vissza tud pattanni az aktivitás, akkor nem kell különösebben tartani ettől az eseménytől. A szakértők szerint az igazán veszélyes kombináció a GDP növekedés tartós lassulása és a magasan ragadó infláció, ami stagflációval fenyegetné a gazdaságot. 

Befektetői szempontból sem mindegy, milyen mértékű és hosszúságú gazdasági visszaeséssel kell számolnunk, ez ugyanis az egyes eszközosztályok teljesítményét is nagyban befolyásolhatja. A lassuló gazdaság egyértelmű vesztesei például a kiskereskedelmi cégek, illetve más ciklikus szektorok képviselői. A magasan ragadó infláció pedig tartósan magas kamatszintekkel párosulhat, ami a kötvénypiacot érintheti negatívan. 

Ebben a gazdasági környezetben a kevésbé rizikós lehetőségeket részesítik előnyben általában a befektetők. Az Aegon Alapkezelő VIG Pénzpiaci Befektetési Alap stabil, alacsony kockázatú befektetési forma, ami a mindenkori referenciaindex teljesítményét meghaladó hozamot nyújt.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.