támogatás társadalmi felelősségvállalás

Miről álmodik egy sérült gyermek gyógypedagógusa?

by totalreturn 2020. október 8.

30 év az első munkahelyen –figyelemre méltó teljesítmény egy olyan világában, ahol a rendszeres munkahely-váltás a karrier egyik titka.  Még ennél is kivételesebb, ha az illető még mindig rajong a munkájáért és meg sem fordul a fejében a váltás lehetősége.

E ritka teljesítménnyel büszkélkedhet interjúalanyunk Sátori Boglárka gyógypedagógus is, aki  elhivatott kollégáival az érdi Móra Ferenc Általános Iskola és Egységesített Gyógypedagógiai Mó Intézmény vezetőjeként sérült gyermekek mindennapjait könnyíti meg.

 

Totalreturn.hu: Mivel foglalkozik az intézmény és mitől vált kiemelten fontossá a munkája 2015-től?

Sátori Boglárka: A Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI speciális igényű diákok nevelését- oktatását végzi a dél-pesti régióban, érdi fókusszal,az Érdi Tankerületi Központ speciális intézményeként.

Szerepünk az elmúlt években még a korábbiakhoz képest is jobban felértékelődött, hiszen 2015. óta a súlyosan és halmozottan sérült általános iskolás korú diákok is tankötelezettekké váltak Magyarországon.

 

Totalreturn.hu: Pontosan kik is a speciális igényű gyermekek?

Sátori Boglárka: Sajátos nevelési igényű gyereke ők, akiknek az egyéni igényeit nem lehet többségi intézményen belül megoldani. Ilyen például egy súlyos beszédhibával vagy autizmussal élő diák.

 

Totalreturn.hu: Hogyan lehet ezt a sokféle igényt egyáltalán kielégíteni? Hogyan kell elképzelni egy átlagos napot a Mórában?

Sátori Boglárka: A kihívás nagy, de elhivatottsággal, türelemmel, és összefogással eddig szinte az összes szakmai feladatot sikerült megoldanunk.

Intézményünk központja Érden található, de a mindennapjaink egyszerre több helyszínen zajlanak:

  • a központi épületben Érden, ami korábban kisegítő iskolaként működött a régióban
  • 3 további külső helyszínen, ami szintén az intézményhez tartozik –  ebből az egyik az étkezések helyszíneként funkcionál,
  • utazó gyógypedagógiai hálózat keretein belül, ahol a kollégáink személyesen látogatnak el a speciális nevelési igényű sérült gyermekekhez és a lakóhelyükön fejlesztik őket.

Többcélú intézmény vagyunk tehát, nagyon komplex feladatokkal.

 

Totalreturn.hu: Hány diák mindennapjait kell megoldania az intézménynek?

Sátori Boglárka: 90 diákunk a hét minden napján velünk van, közülük 17 súlyosan, és halmozottan sérült. Az utazó gyógypedagógiai hálózat pedig mintegy 300 gyermeknek segít hétről hétre.

 

Totalreturn.hu: Melyik az a feladat, ami aktuálisan a legnagyobb kihívást jelenti a Móra számára?

Sátori Boglárka: Egyértelműen a logisztikai feladatok megszervezése jelenti most a legnagyobb kihívást. A diákok mobilitásának megoldása az egyes épületek között, valamint az iskolába jutás és hazajutás megszervezése.

Az oktatáshoz hasonlóan természetesen itt is speciális a feladat a sérült diákok miatt.

 

Totalreturn.hu: Úgy tudjuk, ennek kapcsán létezik egy nagy álom, ami végleges megoldást jelentene a sérült diákok és a gyógypedagógusok logisztikai kihívásaira.

Sátori Boglárka: Természetesen létezik, és reméljük, hogy előbb-utóbb valóra is válik. Nagyon szeretnénk megoldani, hogy a jelenleg négy különböző helyszínen zajló oktatási, egészségügyi-ellátási, étkeztetési és egyéb adminisztratív feladatok egyetlen épületbe kerüljenek.

Ebben az esetben e logisztikai feladatok nagy része fel sem merülne, hiszen nem kellene naponta akár többször is ide-oda szállítani a sérült gyerekeket.

 

Totalreturn.hu: Az álom tehát egy Új Móra?

Sátori Boglárka: Annak is nagyon örülnénk, ha csak nekünk lenne új, azaz egy már meglévő, de tágasabb épületben tudnánk megoldani a feladatainkat. Egy speciálisan a számunkra tervezett és felépített oktatási intézményről tényleg csak álmodozni merünk – az fantasztikus lenne.

De optimisták vagyunk, és reméljük, hogy valamelyik a kettő közül a közeljövőben elérhetővé válik a számunkra.

 

Totalreturn.hu: Miben tud segíteni, aki csak kicsiben gondolkodik, de szívesen tenne valamit a sérült gyermekekért?

Sátori Boglárka: Természetesen a legapróbb gondoskodásért is végtelenül hálásak vagyunk, érkezzen bárhonnan:

  • Az időjárás,és a feladatok függvényében szoktunk önkénteseket fogadni, akár vállalatokról vagy baráti társaságokról legyen szó. Ők is rengeteget segítenek, hiszen a legtöbb esetben komplexen oldják meg a problémáinkat. Néha az egész folyamatot leveszik a vállunkról egy felújítási munka kapcsán: megvásárolják az anyagot, kiszállítják a munka helyszínére, elvégzik a felújítást és el is takarítanak maguk után – egyszerűen nem tudunk az ilyen segítségért elég hálásak lenni.
  • Szívesen fogadjuk a tárgyi adományokat is, erről van egy konkrét listánk is –  a legkisebb összegű szükségleteinktől, egészen a közepes vagy nagyobb értékű tárgyakig, amit be kellene szereznünk.
  • Hivatalosan is képesek vagyunk pénzadományt fogadni a Hóangyal Alapítványunkon keresztül.

 

Totalreturn.hu: Az Aegon Alapkezelő esetében is a készpénzadományt választotta a Móra, ami egy hatszámjegyű összeg volt. Megindokolnád miért?

Sátori Boglárka: A pénzadomány kényes dolog, amit csak nagyon óvatosan említünk meg minden esetben. Viszont minden kétséget kizáróan ez a legrugalmasabb segítség.

Az Aegon Alapkezelő adományával például pont összegyűlt a pénzünk egy értékesebb, nagyobb tárgyi eszköz beszerzésére.

 

Totalreturn.hu: Hol érhetnek el benneteket a segítő szándékú önkéntesek vagy adományozók?

Sátori Boglárka: Szinte bárhol elérhetőek vagyunk az online térben. Van egy weboldalunk és Facebook oldallal is rendelkezünk. Örömmel veszünk bármilyen megkeresést, akár személyesen is Érden.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.