infláció pénzügyi tudatosság

Milyen inflációs hatások várhatók 2021-től?

by totalreturn 2020. október 16.

„Az árszínvonal tartós emelkedése, a pénz romlása mellett” – ilyen, vagy ehhez hasonló definíció olvasható a legtöbb közgazdaságtan könyvben. Az inflációval kapcsolatos pénzügyi folyamatok, kockázatok vagy éppen lehetőségek azonban jóval túlmutatnak a puszta pénzromlás kérdésén.

 

Mi az infláció?

Ha az inflációt több oldalról közelítjük meg, akkor a kockázatok mellett rögtön a lehetőségek is körvonalazódnak. Az infláció tehát:

  1. kockázat, ami a meglévő pénzünk mennyiségét ugyan nem befolyásolja, annak értékét viszont erodálja,
  2. „segítség” a hitellel rendelkezőknek, hiszen a hitelező (bank) pénzének reálértéke is romlik, így egyre kevésbé megterhelő fizetnie az adósnak a törlesztőrészleteket (fix kamatozás esetén),
  3. a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés szükséges feltétele, amennyiben az infláció hosszú távon kiszámítható és képes beépülni a gazdasági szereplők várakozásaiba.

 

Mikor, és milyen infláció jöhet?

Egyre több jegybanki, pénzügyi és gazdaságpolitikai szakember vélekedik úgy, hogy erősödő inflációs környezetre számítanak a jövőben –  akár már 2021-től.

  • A rossz hír tehát, hogy érdemes megbarátkozni az infláció gondolatával, és egy új stratégiával készülni a védekezésre.
  • A jó hír, hogy az elemzések szerint viszonylag jól tervezhető, és a gazdaság szereplői által beárazható inflációra számíthatunk világszerte.

 

Infláció vs. befektetők

Kár lenne tagadni a tényeket: az infláció a befektetők szempontjából inkább kockázatot jelent, mint lehetőségeket. Az 1. pontban említett pénzromlás kockázatát ugyanis csak rendkívül kis mértékben ellensúlyozzák a 2. és 3. pontban felsorolt lehetőségek.

Befektetői szempontból az alábbi két tényező megértése a legfontosabb inflációs környezetben:

  1. Nincs dobozos megoldás! A tévhitekkel ellentétben nem létezik olyan pénzügyi termék, vagy fizikailag létező tárgy, ami egyértelmű védelmet nyújtana az infláció ellen. Vannak jó menekülőeszközök (nemesfémek, ingatlanok, árupiaci termékek, stb.) a piacon, de a sikeres védekezéshez és a profitszerzéshez ezek arányát – figyelembe véve az aktuális gazdasági helyzetet –  aktívan kell kezelni a portfólión belül.
  2. Fókuszban a reálhozam! Fontos a befektetők számára, hogy ne a nominális kamatok, hanem a reálhozam alapján értékeljék a pénzügyi termékek teljesítményét

 

Y és Z generáció, mint társadalmi kockázat

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően valóban erősödő inflációs környezetben találja magát a globális gazdaság, akkor kulcsfontosságú kérdés lehet társadalmi szempontból, hogy az Y és Z generáció képviselői mennyire lesznek képesek alkalmazkodni az új gazdasági környezethez.

  • Hátrány lehet, hogy e két generáció tagjai még sohasem találkoztak aktív keresőként vagy fogyasztóként az infláció hatásaival, ami figyelembe véve a közösségi média erős hatását, akár kisebb pánikhoz is vezethet
  • Előnyként viszont felhozható hogy ezek a generációk viszonylag jól alkalmazkodnak az új külső gazdasági vagy társadalmi tényezőkhöz

 

Készüljön fel velünk az inflációra!

Az Aegon Alapkezelő szakembereinek iránymutatása alapján újabb cikksorozatot indítunk a Totalreturn.hu blogon. Így az orosz gazdaság, a megatrendek, ESG befektetések és feltörekvő piacok után most az infláció témakörét vesszük górcső alá.

A tanulságos történelmi áttekintés mellet foglalkozunk majd az inflációs nyomás szakmai hátterével,  a kötvények, részvények, nemesfémek, vagy éppen árupiaci termékek védekezésben betöltött szerepéről. De annak is utánajárunk majd, hogy melyik szektorok lehetnek a nyertesei és a vesztesei a magasabb inflációnak.

Kövesse inflációról szóló cikksorozatunkat vagy iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.