makrofolyamatok Monetáris politika

Miért?

by totalreturn 2015. január 16.

Többek között ezért.

Ha egy jegybank fixen tart egy árfolyamot, elveszti a kontrollt a kamatok felett. Ha a deviza gyengülését akarja megakadályozni, akkor megemelkednek a kamatok, ha az erősödése ellen interveniál, akkor meg leesnek. Mivel ebben az irányban a devizatartalék növekszik, a saját fizetőeszköz felértékelődését egy jegybank elvileg korlátlan ideig meg tudja akadályozni, de csak elvileg. Ugyanis a piaci folyamatok korlátozása (devizaárfolyam fixálása) lecsapódik más változókban, jelen esetben a kamatokban, ami alkalmasint eszetlen viszonyokat alakít ki. Az ábra a svájci állampapírok hozamait ábrázolja 2014. január 14-én és 2015. január 14-én (az árfolyam elengedése előtti napon).

A svájci hozamgörbe változása az elmúlt egy évben

Svájcról azt kell tudni, hogy jelentős folyó fizetési mérleg többlete van már húsz éve, ami eleve devizaerősítő folyamat. Ráadásul a válságot követő deleveraging folyamán jelentős CHF-hitel visszafizetés is volt szerte Európában (nálunk is), ami további frank-keresletet generált. A bejövő likviditás aztán lenyomja a kamatot, mindegy, hogy az hol van. A svájci kötvényhozamok a nyolcéves lejáratig negatív szintre süllyedtek! (Ebben persze szerepe volt annak is, hogy az SNB kamatpiaci intervenciós depokamata is mínuszos volt régóta.) Elképesztő!

Svájc folyó fizetési mérleg-egyenlege a GDP százalékában

Az alacsonynál is alacsonyabb kamatok veszélye az, hogy eltorzítja a pénzügyi közvetítői rendszer működését, és olyan agyament hitelezési és beruházási buborékot indukál, ami hosszú távon a pénzügyi stabilitás teljes felborulását eredményezheti.

Ezért a jegybank nagyon sokáig mondhatja, hogy „holnap még megtartjuk a peget”, de nem örökké. Egyszer utat kell engednie az igazságnak, bármennyire is fikázza őket Krugman vagy bárki más. Kihúzhatták volna akár még öt évig, vagy ki tudja meddig, de most úgy döntöttek, hogy elég volt.

 

Forrás: Bloomberg, IMF, Aegon

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.