államadósság infláció kamat költségvetési hiány piacok

Mennyire fájdalmas a magas kamatszint?

by Total Return 2024. január 12.

Németh  Gábor, VIG Alapkezelő

Nemrég látott napvilágot az alábbi ábra, ami azt mutatja, hogy az Európai Unión belül a magyar állam fizette ki 2023-ban a legnagyobb kamatterhet az államadósság után:

A GDP 4,3%-a ment el erre a célra. Sokaknak meglepő lehet ez a szám, mivel megelőztük a nálunk sokkal jobban eladósodott olaszokat, de a görögöket és a spanyolokat is. Pedig mindenkinek az a kép él a fejében, hogy a dél-európai államokban van a legnagyobb adósság- fenntarthatósági kockázat.

Ám mostanra Magyarországon is véget ért a fiskális fegyelem időszaka. A Covid-járvány óta folyamatosan magas deficit számokat látunk: a magyar GDP arányos adósságráta a 2019-es 65,3%-ról 79,3%-ra ugrott fel, egy csapásra eltörölve közel egy évtized eredményeit. Azóta valamit javult a helyzet, de az adósság mutató még mindig 73% környékén áll, amivel nem állunk túlságosan jól versenytársaink (Lengyelország, Csehország, Románia) körében sem.

Erre jött még rá a tavalyi 18%-os kamatszint, az egekbe szökő finanszírozási költségek, idén pedig a lakossági állampapírok inflációhoz igazított kamatkiadásai fognak igazán fájni. A magas adósságráta magas finanszírozási költségekkel társulva elég gyilkos kombináció, így jött ki az EU legmagasabb GDP arányos kamatkiadása.

De mégis mennyi az annyi?

Az MNB decemberi inflációs jelentésében körülbelül 3300 milliárd forintra becsülte a magyar állam kamatkiadásait. Rossz hír, hogy az előrejelzések szerint idén még tovább nőhetnek ezek a terhek: 3500 milliárd forint is lehet a 2024-es tetőzés, mielőtt 2025-ben javulás következne be a GDP arányos arányszámban. Összehasonlításképpen 2021-ben ez a nominális érték 1243 milliárd forint volt.

Döbbenetes változás. Nagyon leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy évente mintegy 2000 milliárd forinttal több megy el csak arra, hogy a korábbi gazdaságpolitika következményeit fizessük. Ennyivel kevesebb jut másra (például közszolgáltatásokra), de a nagyon magas kamatszint nyilvánvalóan kihat a beruházási döntésekre, fogyasztásra és így a növekedésre,

A teljes cikket elolvashatja a portfolio.hu-n:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240111/gyilkos-kombinacio-a-magyar-allamadossagban-mennyire-fajdalmas-a-magas-kamatszint-662095

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.