egyszámjegyű infláció fogyasztói ár infláció

Idén tovább csökkenhet a magyar infláció, de az ütem változik

by Total Return 2024. január 16.

Béri Zsófia, VIG Alapkezelő

Decemberben pozitív meglepetést okozott a magyar infláció, hiszen a piaci várakozásokat alulmúlva 5,5%-ra csökkent a 12 havi áremelkedés üteme.

A várakozásokat meghaladó mértékű csökkenést számos tényező segítette, többek között az élelmiszer-, és energiaárak havi alapú csökkenése (utóbbi az alacsonyabb fogyasztás következménye), és főként az üzemanyagok áresése járult hozzá leginkább.  Még 2022 decemberében ugyanis ellátási problémákra hivatkozva a kormány eltörölte  az üzemanyag ársapkát (a hatósági árat), így a mostani adatból kikerült az alacsonyabb bázis. Ezáltal a még novemberben látott közel 14%-os éves áremelkedés decemberre 3,2%-ra csökkent.

Habár ez támogatólag hatott az év végi inflációs adatra, januártól ismét magasabb árakat láthatunk majd ebben a kategóriában, hiszen összesen 41 forinttal emelkedik az üzemanyagár a jövedéki adó emelése következtében. A MOL kijelentése – miszerint két lépcsőben emeli a fogyasztók felé közölt üzemanyagárat – az év eleji inflációra is pozitívan hathat, hiszen az emelés első lépése – 20 Ft. – a januári, az emelés második lépése – 21Ft. – pedig a februári inflációs adatban fog szerepelni. Így a hatás némileg elnyújtva jelentkezik.

A szolgáltatások áremelkedése ugyanakkor még mindig kiemelkedő, a növekvő havi áremelkedési ütem miatt az előző év azonos időszakához viszonyítva még mindig 12% fölötti a növekedés.

Jó úton van tehát a magyar infláció, de vannak területek, ahol ragadósabbnak bizonyulnak az árak. Tavaly nagy utat tett meg: a januári 25,7%os csúcsról december végére 5,5%-ra csökkent az áremelkedési ütem. A csökkenés idén is folytatódik, de már közel sem ilyen gyors ütemben.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.