Fejlődő piacok választások

Fejlődő piacok: már az év elején jönnek a globális hatású, sorsfordító választások

by Total Return 2024. január 9.

Dercze Zoltán, VIG Alapkezelő

Habár 2023-ban is tartottak fontos választásokat a fejlődő országokban – melyek közül Magyarországról nézve a lengyelnek volt a legnagyobb tétje -, de 2024 sokkal nagyobb, globális hatású (bel)politikai változásokat hozhat.  És itt nem csak az őszi amerikai elnökválasztásra gondolok, ami természetesen az egész világ  számára a legfontosabb lesz, de az egyik legnagyobb fejlődő országra, Indiára is, vagy éppen a geopolitikailag különösen fontos Tajvanra. Ezen kívül Mexikóban, Indonéziában és Dél-Afrikában is lesznek elnök- és parlamenti választásokat 2024-ben, ráadásul mindjárt az első félévben. Úgyhogy elég sűrű időszak elé nézünk.

MSCI Emerging Markets Index USD hozama az elmúlt egy évben

forrás: MarketWatch

Gazdasági szempontból az áprilisi/májusi indiai általános választás lehet a legfontosabb. Indiában már 2023 decemberében helyi törvényhozási választásokat tartottak kilenc államban, melyen a jelenlegi jobbközép kormánypárt a várakozásoknál jobb eredményt ért el. Ez előre jelzi, hogy nagy valószínűséggel ők alakítanának zsinórban harmadjára kormányt. A befektetők szemszögéből egyébként ez lenne a legjobb forgatókönyv, ugyanis így biztosított lenne az eddigi politikai irány folytonossága és a strukturális reformok, illetve piacbarát hozzáállás fennmaradása is.

A január 13-i tajvani választás viszont inkább geopolitikai szempontból kritikus. Az ország jelenleg is időzített bombaként ketyeg a Kínával való rossz viszony miatt. Ugyan a 8 éve kormányzó, középbal-nacionalista Demokratikus Haladás Pártja (DPP) és a Kínával szemben barátságosabb, koalícióba tömörülő Kuomintang és a Demokratikus Haladás Pártja is a status quo fennmaradását támogatja, Xi Jinping kínai elnök a DPP-t “veszélyes szeparatistának” tartja – főleg, mert az az Egyesült Államokat tekinti fő támogatójának. Így a  jelenlegi kormánypárt újabb győzelme a két ország közti konfliktus további kiéleződésének kockázatát hordozza magában.

Taiwan TAIEX index hozama az elmúlt egy évben

forrás MarketWatch

Márpedig a kiszámíthatatlanságot a piacok nem szokták díjazni, így a DPP választási győzelme vélhetően komoly volatilitást okozna a tajvani értékpapír piacon. Sőt, azon túlmenően a globális eszközöket is az USA-Kína viszony romlásának kockázata miatt. Ezzel szemben a Peking-barát koalíció győzelme esetén egy jelentős geopolitikai kockázati tényező csökkenne, ami barátságosabb kimenetel a piacok tekintetében – persze kérdés, hogy a vesztes fél milyen módon reagál, elfogadja-e az eredményt.

Egy biztos, míg 2024 őszének legfontosabb eseménye az amerikai választás lesz, az év első fele ebben a tekintetben a fejlődő piacokra fogja irányítani inkább a figyelmet.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.