AI Chat GPT robotika

Nemcsak a gyárakban, de a szolgáltatásoknál is hódít a robotika és az MI

by Total Return 2024. január 3.

Richter Péter, VIG Alapkezelő

A robotika és a mesterséges intelligencia az elmúlt években rohamosan fejlődött. És ahogy ezek a technológiák fejlődnek, úgy a költségek csökkenésére és a felhasználási területek bővülésére számítunk. Ezek a trendek a szoftverekben (pl. ChatGPT), de a kézzelfoghatóbb alkalmazásokban – például az ipari robotokban és az autonóm járművekben – is testet öltenek.  Ma még mindig a szélesebb körű automatizálás korai szakaszában vagyunk, MegaTrend alapunk (amelynek elmúlt 5 éves átlagos hozama 12% feletti volt) olyan vállalatokba is fektet be, amelyek a robotika és a mesterséges intelligencia (AI) fokozott elfogadásából és felhasználásából profitálhatnak –  beleértve az ipari robotikával és automatizálással, a nem ipari robotokkal és az autonóm járművekkel foglalkozó vállalatokat is.

Nézzünk néhány iparági prognózist. A globális robotikai technológiai piac mérete 2022-ben 89,3 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 225,6 milliárd dollárt.  A robotikai megoldások költségei az elmúlt években csökkentek, és ez a tendencia várhatóan folytatódik, ami elősegíti az elterjedést. A becslések szerint az ipari robotok ára az elmúlt két évtizedben több mint 30%-kal mérséklődött. Az előrejelzések alapján a mesterséges intelligenciára fordított éves kiadások világszerte több mint kétszeresére nőhetnek, és 2026-ra meghaladhatják a 300 milliárd dollárt. A mesterséges intelligencia chipekre fordított éves összeg az előrejelzések szerint több mint 30%-os éves növekedési ütemmel (CAGR) bővülhetnek, és 2030-ra megközelítőleg 165 milliárd dollárt érhetnek el.

forrás: GlobalX

A legnagyobb növekedés ugyanakkor a szolgáltató szektorban alkalmazott robotika területén várható. A teljes elérhető piac 2028-ra közel háromszorosára nőhet, mivel a technológia megszerzésének akadályai folyamatosan csökkennek.  Az ipari robotok, például az ellenőrzött ipari környezetben történő gyártáshoz használt robotok voltak a robotika és az automatizálás alkalmazásának élharcosai (különösen az autóiparban és a szórakoztató elektronikai cikkeket gyártó vállalatoknál). Az utóbbi években azonban a robotika növekedésének nagy része a szolgáltató robotoknak tulajdonítható, amelyeket arra terveztek, hogy különböző feladatokban – például takarításban, vagy akár orvosi segítségnyújtásban – együttműködjenek és segítsék az embereket.

Ahogy a szerviz robotika területe bővült, az olyan iparágak, mint az orvosi és a háztartási szolgáltatások a legnagyobb bevételt hozó ágazatok közé emelkedtek, és várhatóan a jövőben is meg fogják tartani ezt a pozíciójukat.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.