piacok

10 helyzet, amikor azonnal meg kell válnia pénzügyi tanácsadójától

by totalreturn 2018. november 15.

Számtalan tényező befolyásolhatja jövőbeli pénzügyi sikerét. Ezek közül az egyik legfontosabb a pénzügyi tanácsadójával kialakított kölcsönös bizalom és transzparencia, aminek hiánya még a legelőnyösebb piaci környezetben is potenciális veszélyt jelenthet a portfóliójára.

Kulcsfontosságú tehát olyan pénzügyi partnert választania, akivel hosszútávon is képes lesz együttműködni és akivel kölcsönösen előnyös viszony alakulhat ki.

 

 

Mikor kell azonnal szakítani egy tanácsadóval?

  1. Engedélyek nélküli pénzügyi szolgáltató: A lehető legnagyobb veszélyt a jogellenesen működő, a pénzügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók jelentik..
  2. Áltanácsadó: Szintén súlyos veszélyt jelentenek a hatósági vizsga vagy nyilvántartásba vétel nélkül feketéző álügynökök és álbrókerek, akik az esetek többségében mindenféle képesítés nélkül folytatják tevékenységüket.

Megjegyzés! Az első két pontban felsorolt tevékenységek gyakran nagy az átfedés, ahol engedély nélküli- vagy fiktív cégek szolgáltatásait kínálják szélhámos üzletkötők.

Aegon tipp! Ellenőrizze minden esetben a pénzügyi szolgáltatót és a nevében eljáró tanácsadó hitelességét is a Pénzügyi Felügyelet honlapján.

  1. „Egy termék mind felett”: A jutalékért dolgozó tanácsadók egy része sajnos még mindig elköveti azt a szakmai hibát, hogy rövidtávon gondolkodik és nem a releváns terméket, hanem a legnagyobb jutalékkal rendelkező szolgáltatást igyekszik értékesíteni az ügyfeleknek. Ennek tipikus esete, amikor a tanácsadó minden életszituációra ugyanazt a terméket ajánlja, ugyanannak a terméknek az előnyeit domborítja ki.
  2. Zavaros választ ad a költségek kapcsán: Szintén rögtön gyanút kell fognia, ha egy tanácsadó a költségekre rákérdezve jön zavarba, és megpróbálja rögtön más irányba terelni a beszélgetést, esetleg megkerülni vagy bagatellizálni a kérdést.
  3. Túlzó pszichológiai nyomást alkalmaz: Amennyiben ennek a legkisebb jelét is érzékeli, akkor azonnal álljon fel a tárgyalóasztaltól, ugyanis ez nem fordulhat elő egy korrekt pénzügyi tanácsadás során. Tipikus esetei ennek a „csak most” és a „lemaradhat” szófordulatok, vagy a jövőbeli egzisztencia hiányával való folyamatos érzelmi zsarolás.
  4. Csak aláírás után ismerteti a szerződést: Bármit is írjon alá, Önnek a jogszabályok értelmében elállási joga van. Ennek ellenére elég gyanús, ha az aláírás előtt nem ismerheti meg a teljes szerződést. A gyakorlatban azonban könnyen  előfordulhat, hogy a szerződéstervezetet a helyszínen kell elolvasnia, hiszen a szolgáltatók többsége – jogi okokból – sem e-mailben, sem postai úton nem továbbítja a dokumentumokat.
  5. Készpénzben vagy magánszámlára kéri a befektetés összegét: A hitelintézetekről- és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény világosan megfogalmazza, hogy betétgyűjtésre kizárólag a hitelintézetek jogosultak. Készpénzben, vagy magánszámlán tehát TILOS a befektetők pénzét gyűjteni vagy kezelni.
  6. Indiszkrét kérdéseket tesz fel: Utasítson vissza minden olyan kérdést, ami indiszkrétnek számít. Egy megtakarítási vagy befektetési konstrukció kapcsán például teljesen irreleváns, hogy tart-e otthon készpénzt, ékszert vagy egyéb vagyontárgyat.
  7. Kockázatmentes befektetésről beszél: A vagyonkezelő szakemberek olykor az Amerikai Egyesült Államok által kibocsátott állampapírokat említik “kockázatmentesként”, mely megnevezés a lehető legkisebb kockázatra utal és csak szimbolikus jelentéssel bír. Teljesen kockázatmentes befektetés ugyanis nem létezik, csak olyan piaci eszközök, amik nagyon alacsony kockázattal bírnak. (például: állami garancia vagy elképesztő vagyonnal rendelkező vállalat áll mögöttük) Ha valaki ennek ellenkezőjéről győzködi, azonnal vessen véget a beszélgetésnek!
  8. Extrém magas hozamokkal dobálózik: Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg szemfényvesztés. Napjainkban, amikor a világ legtapasztaltabb vagyonkezelő vállalatai közepes kockázat mellett képesek csak elérni 3-4 százalék körüli hozamot, aligha hihető, hogy valaki ennek a többszörösére lenne képes.

 

A legjobb tippek, amit csak kaphat

Bármilyen pénzügyi tranzakcióra is készül, mindig használja a józan eszét. Gondolja végig többször is a döntését, és minden esetben mérlegelje a potenciális kockázatokat és előnyöket.

Feltétlenül kérdezzen rá minden olyan részletre, ami nem világos az Ön számára. Olyan pénzügyi terméket venni ugyanis, aminek nem érti a működési elvét, nagyon kockázatos!

Korábbi bejegyzéseinkből azt is megtudhatja

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.