pénzügyi tudatosság

Decemberi pénzügyi bakik, amiket a jövő évben bánni fog

by totalreturn 2018. december 7.

Az év utolsó hónapja legtöbbünknek az egész esztendő legvarázslatosabb és egyben legaktívabb időszakát jelenti: lázas otthoni készülődés az ünnepekre, családi bevásárlások és persze az éves munkahelyi teendők lezárása.

Az év végi pörgés azonban nem ment fel bennünket pénzügyeink tudatos menedzselése alól, legyen szó a mindennapi pénzügyeinkről, befektetéseink kezeléséről vagy a legelképesztőbb áruházi akciókról.

 

5 dolog, ami kiemelt figyelmet érdemel

Bejegyzésünkben egy csokorba gyűjtöttük azokat a pénzügyi teendőket, amik felett – tapasztalataink szerint – a leggyakrabban elsiklik az ügyfelek figyelme az év végi rohanásban.

1. A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) megújítása! Amennyiben az új évben is szeretné igénybe venni a befektetéseihez kapcoslódó  adókedvezményeket, akkor lejáró TBSZ-ét legkésőbb december végéig meg kell hosszabbítania. Ha kicsúszik a határidőből, akkor újra kezdheti a kamatmentes gyűjtőévet,  vagy jövőre már 16% adó terheli a befektetésein elért hozamait.

2. Figyelje a pénzügyi szolgáltatók akcióit! Év végén jó eséllyel talál a szolgáltatóknál megtakarítási- vagy befektetési termékekkel kapcsolatos számlanyitási akciókat. A versenyképes ajánlatok igénybevételével akár extra hozamokat is besöpörhet az év végén.

 

 

3. Készítsen ünnepi költségvetést! A karácsonyi  és szilveszteri időszak kiváló lehetőséget kínálhat rá, hogy kipihenje az év fáradalmait. Bár mindenki megérdemel némi kényeztetést, gondosan kell ügyelnie arra, hogy nehogy túlzásokba essen. Feltétlenül készítsen ünnepi költségvetést és igyekezzen is azt szigorúan betartani.

4. Óvatosan a kölcsönökkel és a hitelekkel! Decemberben olyan elképesztő kedvezményekkel kínálhatják a hazai kereskedők a termékeiket, amit még hitelre is érdemes lehet megvenni. Hitelkártya- vagy folyószámlakeretének felhasználásánál és személyi kölcsön felvételénél viszont nagyon körültekintően kell eljárnia, hiszen egy túlvállalt hitel az egész újévre rányomhatja a bélyeget.

5. Ez legyen az újévi fogadalma! A legtöbb hazai háztartás egy alapos pénzügyi elemzés során, minimum kiadásainak 10 képes lehet megtakarítani, ha lemond a felesleges tételekről. (Például kevesebb élelmiszert dob ki vagy spórol az energiával) Bízzon magában és fogadja meg, hogy az újévben még több pénzt takarít meg. Korábbi bejegyzésünkben már bemutattunk 9 tippet, amivel növelheti havi megtakarításainak összegét.

 

Még 2 tipp a Tartós Befektetési Számlához

Ha felkeltettük érdeklődését vagy további kérdése lenne a Tartós Befektetési Számlával kapcsolatban, akkor regisztráljon oldalunkon ingyenes személyes konzultációra és tanácsadóink készséggel segítenek megoldást találni a céljai elérésére.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.