állampapír amerikai dollár hozamok kötvénypiac

Kötvénypiacok – vissza a normál kerékvágásba?

by Vachter Ákos 2023. augusztus 25.

Az amerikai tízéves állampapír hozama 4,3% fölé, 2007-es szintre emelkedett, amit gyakorlatilag teljes egészben a reálkamatok emelkedése okozott. A tízéves reálkamatszint pedig 2%-ra nőtt, tartósan ennél csak 2008 előtt volt magasabb. Mindeközben az állampapír hozamok inflációs várakozás komponense 2,3% körül stagnál, tükrözve azt a befektetői konszenzust, hogy az áremelkedés már nem a legfontosabb probléma a tengerentúlon.

Emelkedő amerikai hozamok

forrás: VIG AM

Hogy mi vezetett ide az elmúlt hetekben, arra számos, rövid távú magyarázatot lehet felhozni: ilyen nyári illikvid piaci mozgás, a hosszabb ideje magasabb kamatok, az erős amerikai makrogazdasági adatok, a gazdaságban lévő pénz mennyiségét csökkentő mennyiségi szigorítás (quantitative tightening, QT). De hogy hosszú távú kontextusba tudjuk helyezni a piaci mozgásokat, fontos szem előtt tartani a következő aspektusokat is:

  • Tulajdonképpen mostanáig tartott a 2008-9-es pénzügyi válságból tartó kilábalás, a monetáris dominancia és a forgalomban lévő pénzmennyiséget növelő mennyiségi lazítás (quantitative easing, QE) alacsony kamatokkal jellemezhető időszaka inkább csak kivétel volt a pénzpiacok történetében, így visszatérünk a normál, azaz magasabb kamatok korába.
  • Ezek a mozgások is – mint mostanában szinte minden – a mesterséges intelligenciáról (AI) szólnak: az új technológiák óriási mértékben javítják majd a termelékenységet, ez pedig  olyan jelentősen emeli a hosszú távú potenciális növekedést, hogy az egy magasabb egyensúlyi kamatszintet indokol. Azaz a kötvénypiac csak most árazza be azt, amit a részvénypiacok a nyári “AI-rali” során már megtettek.

 

Mindenki megteheti tétjeit. Két százalékos reálkamatot tíz évre bebiztosítani az elmúlt másfél évtized tapasztalatai alapján nem tűnik rossz döntésnek – aki a csökkenő rátákban hisz, vásárolhat kötvényalapot. Ha pedig abban, hogy tényleg a – még – magasabb kamatok régi-új korszakába lépünk, arra is van megfelelő befektetési megoldás.

Érintett alapok:

VIG Panoráma – magasabb kamatok esetén

VIG kötvény alapok – alacsonyabb kamatok esetén

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.