piacok részvénypiacok S&P 500 tőzsde

A rejtélyes “szeptember-hatás: vajon tényleg fekete hónap a tőzsdéken?

by Total Return 2023. augusztus 30.

A részvénypiaci szereplők között hüvelykujj szabály, hogy a szeptember az év leggyengébb hónapja a tőzsdéken, és ezért ilyenkor az árfolyamesésekre érdemes felkészülni. Városi legenda, vagy valóban van benne valami? Nézzünk utána!

Az alábbi ábrán látható hosszútávú átlag szerint úgy tűnik, van alapja. A lenti kutatás megvizsgálta az  500 legnagyobb amerikai vállalatot tartalmazó S&P 500  részvénykosár teljesítményét az 1928-as évtől kezdődően napjainkig (index havi átlaghozama 1928-2023-ig), és az eredmény az lett, hogy átlagosan az év leggyengébb havi teljesítménye a szeptemberi[1].

 Yardeni Research, Inc. – https://www.yardeni.com/

Egy másik elemzés 1950- 2022 között több amerikai részvényindex teljesítményét vizsgálta, ahol a szeptember mindegyik esetében ráadásul még negatív átlaghozamot is produkált:

stocktraderalmanach.com

A piacon aktívan jelenlévők gyakran különböző anekdotikus válaszokkal próbálják magyarázni a jelenséget, mint például azzal, hogy a nyaralásból visszatérők szeretnék pénzzé tenni a részvényeiket, mert a likviditási helyzetüket így tudják helyrebillenteni (a vakáció alatt az utazások és szórakozások sok pénzt emésztenek fel). Egy másik logika szerint a szülők az iskoláztatás miatt felmerülő komolyabb költségek miatt nyúlnak a megtakarításaikhoz (pl.: tandíjak, felszerelések). A harmadik felmerülő jellemző gondolat alapján a befektetési alapok különböző adóoptimalizálási lépései teszik szükségessé a részvényállományuk egy részének eladását.

Persze minden érvben lehet némi igazság, bár ez inkább a gombhoz kötött kabát esete, azaz az okozathoz próbálunk valami tényt társítani, és nem a tényekből levezetni egy következményt. Az időszak kiválasztása nagyon is befolyásolja az eredményeinket és a levonandó következtetéseket is.

Amiatt, hogy az átlagos hozama a szeptemberi hónapoknak negatív volt, az még nem jelenti azt, hogy az elmúlt közel 100 év minden egyes kilencedik hónapjában esett a részvénypiac. Sőt, míg ezen időszak átlaghozama ugyan negatív, de ha minden egyes szeptemberi hozamadatot sorba rendezünk, kiderül, hogy felerészt pozitív a szeptemberi részvényhozam. Ha pedig csak a közelmúltat vizsgáljuk (2014-től-2022-ig), akkor a szeptemberi részvényhozamok átlaga is pozitív ( S&P 500 részvényindex esetén). Nem igaz az elmúlt 300 évre sem, ezért nem is igazán lehet fontos előrejelző tulajdonságot rendelni hozzá.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.