egészségügy gyógyszeripar Novo Nordisk részvény VIG MegaTrend

Egy dán gyógyszergyártó cég lett Európa legértékesebb vállalata – óriási pénzt lehet keresni az új megatrenden?

by Total Return 2023. szeptember 6.

Óriási publicitást kapott a sajóban a dán Novo Nordisk gyógyszergártó cég, amelynek Wegovy nevű készítménye egy friss kutatás szerint nemcsak fogyaszt, de ötödével csökkentette a szívroham és a szélütés kockázatát. A hírre a pozitív árfolyam reakció sem maradt el: a részvények ugrásszerű emelkedése nyomán a társaság részvényeinek árfolyama év eleje óta már 40 százalékos pluszban vannak, piaci kapitalizációja pedig közel 430 milliárd dollárra nőtt. Ez több, mint az idei évre várt teljes dán GDP,  az 1300 korona körüli tőzsdei árfolyam mellett az éppen 100 éve alapított, közel 60.000 embert foglalkoztató Novo Nordisk  a világ vezető luxusmárka-csoportjának számító LVMH-t is megelőzve Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává lépett elő.

Az innovációk átalakítják a globális egészségügyi ellátást, hozzáférhetőbbé, személyre szabottabbá és hatékonyabbá téve az egészségügyi rendszereket az egész világon. Vegyük például az Egyesült Államok egészségügyi rendszerét, amely világviszonylatban is kiemelkedő az innováció, de a költségek tekintetében is. Egyszerre rendkívül komplex és rendkívül drága. Az egy főre vetített egészségügyi ellátás kétszer annyiba kerül, mint a többi fejlett országban, ugyanakkor a várható élettartam 6,3 évvel alacsonyabb az árképzés átláthatóságának hiánya, a magán- és állami finanszírozású rendszerek keveréke és a népesség elöregedése miatt.

Így aztán nem meglepő, hogy az egészségügyi ágazatban aktv vállalatok új technológiákat fejlesztenek, új módszereket keresnek a betegek eredményeinek javítására és az általános költségek csökkentésére. Ez pedig potenciálisan vonzó lehetőségeket kínál a – hosszabb távra – befektetők számára. Íme, néhány kulcsfontosságú terület, amely profitál ezekből a trendekből és megmutatja, micsoda hatalmas potenciál rejtőzik a modern innovatív egészségügyben – és amelyeket mi is kiemelt figyelemmel kísérünk és követünk a VIG MegaTrend Részvény Befektetési Alapban.

Távegészségügy: Az alapvető egészségügyi szolgáltatások virtuális nyújtása jelentősen csökkenti a belépési korlátokat, különösen a vidéki területeken élők vagy a közlekedési problémákkal küzdők számára – ezáltal növeli a kényelmet és bővíti az ellátáshoz való hozzáférést. A COVID-19 világjárvány felgyorsította a távgyógyászati szolgáltatások elfogadását, a globális piac 2021 és 2022 között is több mint 6%-kal 75 milliárd dollár fölé nőtt, és az előrejelzések szerint 2027-re elérheti a 200 milliárd dollárt.

Mesterséges intelligencia (AI): A hatalmas mennyiségű klinikai adatban található minták azonosítása révén az úttörő generatív mesterséges intelligenciamodellek számos tevékenységet felgyorsíthatnak, például a diagnózist, a kezelések tervezését és a gyógyszerkutatást.

Génterápia: Ezek a technológiák genetikai anyagot juttathatnak a sejtekbe a hibás gének kijavítása vagy helyettesítése céljából, ami a betegségek széles körének, köztük a rák, az örökletes rendellenességek és a fertőző betegségek kezelését teszi lehetővé.

Robotok és 3D nyomtatás: A robotizált sebészet is egyre elterjedtebbé válik, lehetővé téve a nagyobb pontosságot és a kevésbé invazív beavatkozásokat a különböző sebészeti szakterületeken. A 3D nyomtatás segítségével pedig egyedi implantátumok, protézisek, sőt, transzplantációra szánt szövetek és szervek létrehozása is kivitelezhető lesz a közeljövőben.

Új, innovatív terápiás kezelések: Bár a kezdeti költségek igen magasak lehetnek, egyes kezelések alkalmasak lehetnek a krónikus betegségek esetében is – költségesebb beavatkozások, például a kórházi látogatások csökkentésére. A GLP-1 gyógyszerek például a cukorbetegség és az elhízás ellen küzdhetnek azáltal, hogy a szervezet természetes GLP-1 hormonját utánozzák: ez serkenti az inzulin felszabadulását, ezzel lassítja az emésztés ütemét és elnyomja az étvágyat. Bár a súlycsökkentő gyógyszerek még korai stádiumban vannak, a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a sztrók és a vesebetegségek kockázatának csökkentése révén javíthatják az egészségügyi állapotot és csökkenthetik a költségeket.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.