FAANG mesterséges intelligencia Nasdaq piacok részvény részvénypiacok robotika tőzsde

FAANG – a méret a lényeg?

by Kolozsi Gábor 2023. május 5.

  • Richter Péter –

 

A “FAANG” rövidítés a világ öt legnagyobb és legsikeresebb technológiai vállalatára utal: a  Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix/Nvidia és a Google gyors növekedésükről, innovációjukról és a saját piacaikon meglévő dominanciájukról ismertek.

Emellett a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező amerikai vállalatai is egyben. A new yorki tőzsde 500 legnagyobb vállalatának átlagos árfolyam változását mérő S&P 500 index idén április végéig mintegy 8%-os emelkedést produkált, azonban a mögöttes piac szélessége (azaz hogy hány részvény járult ehhez hozzá) úgy tűnik, a valaha volt leggyengébb! Idén kis túlzással csak a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező “mega-cap” részvények húzták felfelé az amerikai piacokat. Ha valaki, amerikai részvény-befektetőként, az (S&P) 500-as indexből kihagyta ezt az öt, a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező FAANG-vállalatot, de a maradék 495 darab részvényt megvette, az bizony az emelkedésből is kimaradt. A new yorki tőzsde öt legnagyobb tőzsdei jelenléttel rendelkező részvénye átlagosan 37%-ot rallizott idén, míg az S&P 500 egyenlő súlyozású indexe nem tudott emelkedni.

 

A technológiai cégek idei árfolyam emelkedése szinte teljes egészében az árazási szorzók tágulását jelentette, köszönhetően a várt FED fordulatnak, a nettó készpénz-pozíció biztonságának, a költségcsökkentés alapú hatékonyságot kereső befektetőknek, a nagy tömegű opció vásárlónak – de leginkább az AI (mesterséges intelligencia) sztorinak. Elemzői várakozások szerint a 100 legnagyobb techcéget reprezentáló Nasdaq-100 index legnagyobb komponensei a mesterséges intelligencia sztorijával újra növekedési pályára léphetnek anélkül, hogy a költségeik elszállnának – miközben az elbocsátási hullám miatt már most javul a nyereségességük. A ChatGPT népszerűsége, így a Generative AI / Large Language Model téma iránti érdeklődés katalizátorként hatott a kiválasztott AI-részvényekre: jelenleg az Apple és a Microsoft az S&P 500 két legnagyobb részvénye, csak ez a két vállalat az indexnek a 14%-át képviseli. Ez soha nem látott magas érték. Rekord magas súlyuknak és jó teljesítményüknek köszönhetően ez a két részvény adta az elmúlt három hónapban az S&P 500 index pozitív hozamának a közel harmadát, mintegy 2,3%-ot a 7,5%-ból!

Ezt tetézi, hogy az óriás technológiai cégek a vártnál érdemben jobb nyereségről (EPS), és ami talán ennél is fontosabb – ismét – növekvő árbevételről számoltak be az első negyedéves jelentésükben. A Microsoft részvények árfolyama ennek hatására majdnem 9 százalékkal nőtt, ami szinte példa nélküli egy óriáscég esetében (a Nasdaq mozgásának a 140%-át tette ki ez az egyetlen részvény aznap, nélküle mínuszban zárt volna az index). Idén eddig szinte csak az AI sztori hajtotta a piacokat, így az ebből részesedő legnagyobb vállalatok (Microsoft, Nvidia, Google, Amazon, Meta, Salesforce) teljesítménye messze felülmúlta a piac többi szegmensét. Ezeknek az AI kapcsolt vállalatoknak az emelkedése adta az S&P 500 idei hozamának több mint felét. Aki nem vásárolt a részvényeikből vagy alulsúlyozta őket, az bizony kimaradt az emelkedés nagy részéből – legalábbis eddig.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.