befektetés feltörekvő országokba ipo MSCI Feltörekvő Piacok Inde MSCI Frontier Markets román IPO

Románia magasabb ligába kerülhet?

by Kolozsi Gábor 2023. május 10.

  • Tomasovszki Tímea  –

 

Már néhány éve felmerült a kérdés a befektetői találkozókon, most azonban már egyre többen  beszélnek róla, hogy mikor minősítheti fel Romániát az MSCI, és kerülhet be az ország a 24 nemzet mintegy 1379 tőzsdei vállalatát tartalmazó MSCI Feltörekvő Piacok Index-ébe (MSCI emerging Markets). Jelenleg ugyanis csak az eggyel alacsonyabb ligának számító MSCI Frontier Markets (Határ Piacok) Index tagja az ország, többek között Horvátországgal, Szerbiával, Szlovéniával vagy éppen Marokkóval, Pakisztánnal karöltve.

A szintlépés jelentős pozitív hatással lehet egy ország tőkepiacára (a nemzetközi szereplők számára nemcsak jelzés, de gyakran előírás is az MSCI indexek alapján történő befektetés). A feltörekvő piacok közé kerülés annak elismerése, hogy egy ország elindult a  fejlett gazdasággá válás irányába. A szintlépéshez számos, elsősorban kvantitatív kritériumnak kell megfelelni: minimum 3, a bukaresti tőzsdén forgó cégnek kell teljesítenie a következő 3 kritérium mindegyikét: minimum 2 milliárd dollár piaci kapitalizáció, legalább 1 milliárd dollár közkézhányad, a likviditást illetően pedig az évesített kereskedési érték aránya (ATVR ratio) minimum 15%-ot kell elérjen.

Jelenleg egyetlen román cég sem felel meg mind a három említett kritériumnak, a legtávolabb a céltól a likviditás tekintetében állnak, ahogy azt az alábbi táblázat is mutatja. De akkor mégis miért beszélnek egyre többet a felminősítésről a piaci szereplők?

 

Azért, mert a helyzet hamarosan változhat. Ugyanis egy igen jelentős IPO (kezdeti nyilvános ajánlattétel, avagy tőzsdére való bevezetés) van kilátásban az idei év második felében: a Fondul Proprietatea tőzsdére bocsátja a Hidroelectrica cégben való részesedését. A 2005-ben alapított kárpótlási alap koronaékszere a több, mint 20 milliárd lejre értékelt társaság, amelyben a Fondulnak 20 százalékos részesedése van.

A tranzakciónak komoly likviditásfelhajtó hatása lesz a román tőzsdére, valamint ezzel ötre bővül azon cégek köre, amelyeket az MSCI-kritériumok vizsgálatakor figyelembe fognak venni (az MSCI Romania országindexben jelenleg 4 cég szerepel:  a Banca, a BRD Groupe pénzintézetek, az OMV PETROM valamint az S.N.G.N. Romgaz energiacégek).

A Hidroelectrica ráadásul nemcsak vezető szerepet tölt be a romániai energiatermelésben, de vízierőművek használatával mindezt fenntartható módon is teszi – így akár az ESG fókuszú alapokba is jól beilleszthető. Éppen ezért mi is figyelemmel kísérjük és várjuk a tranzakció további részleteit, mint a fenntarthatóság mellett elkötelezett alapkezelő.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.