elemzés forint kamat Monetáris politika

Változhat a széljárás a forint piacán

by Kolozsi Gábor 2023. május 4.

  • Király-Kovács Mátyás –

Az MNB havonta frissülő ábrakészlete arra utal, hogy a kamatcsökkentés belengetésére ismét a forint árfolyamának gyengülésére fogadók kerültek többségbe:

Az ábráról leolvasható, hogy az elmúlt 2 hónapban gyorsan változott a széljárás a forint piacán, míg az azt megelőző időszakban a külföldiek jellemzően stabilan a forint erősödésére fogadó pozíciókat tartottak. A 18%-os kamat mindent visz: a külföldi befektetőknek a világ egyik legmagasabb kamatozású fizetőeszközére megéri spekulálni, így fontos szerepük van a forint árfolyamának erősítésében. Az erős forintra pedig továbbra is szükség lesz, ha a gazdaságpolitika komolyan gondolja az inflációs ráta egyszámjegyűre való lefaragását az idei év végére.

Ennek megfelelően az MNB-nek is érdeke lehet a stabil árfolyam, a nemzeti valuta erősítése továbbra is az infláció leszorításának egyik leghatékonyabb eszköze. Az jegybank így minden bizonnyal csak nagyon óvatosan, lassú és fokozatos lépésekkel kezdheti meg a rekordmagas egynapos betéti kamatráta csökkentését – hogy ne forduljon meg túl gyorsan a széljárás a forint piacán, és ne következzen be gyors és jelentős árfolyamgyengülés. A további jelentős forinterősödés esélyét ugyanakkor csökkenti, hogy minden egységnyi felértékelődés növeli annak az esélyét, hogy az MNB előbb/nagyobb lépésközzel kezdi meg a kamatcsökkentést, gyengítve a forint vonzerejét a spekulánsok számára.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.