biodiverzitás ESG klímavédelem

ESG Trendek 2: 2024-ben hangsúlyt kap a biodiverzitás

by Total Return 2024. február 21.

Tomasovszki Tímea, VIG Alapkezelő

A fenntarthatóság kapcsán elsősorban a klímaválság jut az ember eszébe. Nincsenek  ezzel máshogy a szabályozó szervek sem.  Az elmúlt 10 évben azonban világossá vált, hogy a biológia sokféleséget övező kockázat is jelentős, felmérések szerint a negyedik legjelentősebb globális kockázat.

Az elmúlt 5 évben meg is hatszorozódott a biodiverzitáshoz köthető befeketések mennyisége, bár még mindig jócskán elmaradnak a víz-fókuszú befektetésektől:

2024-ben ez a nézőpont még inkább bekerül majd a köztudatba és a cégek is sokkal aktívabban fognak foglalkozni a biodiverzitás kérdésével, többek között a következők miatt:

  • A biológia sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása központi kérdéskör lett a Kunming-Montreal Globális Biodiverzitás Keretrendszer 2022 decemberi elfogadása óta, amelyet a természeti kérdések Párizsi Megállapodásának is tekintenek. Ennek értelmében az aláíró 196 ország vállalja, hogy a Keretrendszernek megfelelően nemzeti tervet és gyakorlatot dolgoz ki a természeti erőforrások védelmének érdekében 2024 év végéig.
  • Az Európai Unióban, 2023 novemberében egy törvény is kiadásra került az Európai Bizottság által, melyben előírják, hogy a tagországoknak 2030-ig a lerombolt ökoszisztémák legalább 30%-át vissza kell állítani és mérőszámokat kell kialakítani annak érdekében, hogy a kérdéskörben pozitív trendet lehessen megvalósítani és mérni.
  • De a szabályozásból természetesen nem maradhatnak ki a vállalatok sem. Tavaly év végén megszületett a legelőször 2020 júliusában felvetett TNFD rendszere (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures). Ez egy olyan ajánlásrendszer, amely segíti a vállalatokat, hogy számszerűsítsék, kimutassák, illetve csökkentsék a természetre gyakorolt negatív hatásukat, majd végső soron pozitív hatássá formálják azt. (A keretrendszerről bővebben ebben a blogcikkünkben írtunk: https://www.totalreturn.hu/vallalati-esg-hatalyba-lepett-a-legujabb-ajanlas.) Ennek következményeként új, természetfókuszú ESG mérőszámok, stratégiák bevezetését várjuk, illetve azt, hogy tovább növekszik majd a biodiverzitás fókuszú befektetések aránya.

Az évente a svájci Davosban ülésező Világgazdasági Fórum felmérése szerint a természet-pozitív megoldások több, mint 10 ezer milliárd USD bevétel többletet fognak jelenteni három területen 2030-ig: élelmiszer-, föld- és vízhasználat (+3,6 ezer milliárd USD), infrastruktúra és épített környezet (+3 ezer milliárd USD), valamint energia és kitermelés (+3,5 ezer milliárd USD). Emellett pedig költségmegtakarítást és mintegy 395 millió új munkahelyet jelenthetnek 2030 végéig.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.