arany infláció

Az infláció és az arany

by Total Return 2024. február 24.

A sokak által értékőrzőnek tekintett arany árát gyakran használják inflációs mutatóként. A befektetők hajlamosak aranyat vásárolni és abban tartani pénzüket olyankor, amikor az infláció növekedésére számítanak.

Az arany világpiaci árát ugyanakkor a kamatlábak alakulása is befolyásolja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az arany ára alacsony kamatkörnyezetben emelkedik, magas kamatok mellett viszont nem. Ennek egyszerű oka van: az arany ugyanis nem fizet kamatot. A tízéves amerikai kötvény hozama a tapasztalatok szerint fordítottan mozog az arany árfolyamával.

Látható azonban, hogy amikor az amerikai tízéves papír hozama megközelítette az 5%-ot, az arany ára is feljebb ment. Ez arra utal, hogy az aranybefektetők megítélése szerint a Fed a gazdaság lassulásától tartva idő előtt áll le a kamatemelésekkel.

Az arany és a dollár kamatlábak inverz kapcsolata

forrás: iShares

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.