gazdaság recesszió usa

Érdemes óvatosnak lenni: teljes a káosz az amerikai recesszióval kapcsolatban

by Total Return 2023. november 24.

Nagy Klaudia, VIG Alapkezelő

Júliusban a FED bejelentette, hogy nem prognosztizál recessziót 2024-re, mivel jelenleg a soft-landing forgatókönyvet tartja a legvalószínűbbnek, tekintettel az USA gazdaságának ellenálló képességére. Vagyis úgy próbálják letörni az inflációt, hogy az ne okozzon mély gazdasági visszaesést.

Azonban más piaci szereplők nem ennyire bizakodóak és továbbra is óvatosak maradnak az USA gazdasági teljesítményének alakulásával kapcsolatban. Egyes felmérések alapján a megkérdezett vezérigazgatók 84%-a, illetve a fogyasztók 69%-a vár mélyebb visszaesést a következő 12-18 hónapban. A 10 éves futamidejű amerikai államkötvény és a 3 hónapos kincstárjegy hozama közötti hozamkülönbözet (spread) alapján 61%-ban valószínűsít recessziót. (Historikusan a hozamgörbe megbízható előrejelzője a recesszió bekövetkezésének.) A neves Goldman Sachs befektetési bank viszont sokkal optimistább: ők mindössze 15%-os valószínűséggel áraznak GDP visszaesést ez idő alatt.

 

Az Egyesült Államok gazdaságáról alkotott kép elég zavaros. Egyik oldalról erős növekedési számok jelentek meg, a magasabb hozamkörnyezet ellenére a háztartások költekezése ugyan lassult, de nem esett drasztikusan vissza – ebből kifolyólag a kiskereskedelmi eladások stabilak. A fogyasztók egyre inkább hitelfelvételből finanszírozzák a mindennapi kiadásaikat (itt éves szinten 19% a bővülés), a felvett hitelek kamatterhe ugyanakkor nyomás alá helyezheti a háztartások költségvetését. Mindeközben a vállalati adósok között is egyre több a nemteljesítő és ez a szám valószínűleg még tovább emelkedik majd.

Összességében tehát még mindig nem tisztázott a kérdés, hogy az USA elkerüli a recessziót vagy sem. És ha nem tudunk tiszta képet alkotni a világ legnagyobb gazdaságának teljesítményéről, érdemes a befektetésekben is óvatosnak maradni – ilyen kevésbé rizikós invesztíció lehet például egy pénzpiaci, egy kötvény vagy éppen egy rugalmas befektetési politikát követő abszolút hozamú részvényalap. De találni ilyen befektetést a biztosítói eszközalapok közt is.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.