AI Chat GPT gazdasági növekedés termelékenység

Mennyivel turbózhatja a termelékenységet és a gazdasági növekedést az előttünk álló években a Mesterséges Intelligencia?

by Total Return 2023. november 22.

Király-Kovács Mátyás, VIG Alapkezelő

Az amerikai Goldman Sach befektetési bank stratégái nemrég publikáltak egy elemzést, amelyben előrejelzik, hogy a Mesterséges Intelligencia (Artifical Intelligence – AI) gyakorlati alkalmazása miatt javítani fogják az egyes gazdaságokkal kapcsolatban megfogalmazott GDP előrejelzéseiket.

A Goldman Sachs stratégái a következő feltételezéseket fogalmazták meg (az ábrákat is a bank készítette).

A fejlett gazdaságokban a jelenlegi munkafolyamatok 25%-a, a fejlődő piacokon pedig 10-20%-a automatizálásra kerül, az így felszabaduló munkaerő a gazdaság más területein használható fel.

Az elemzés egy tízéves adaptációs időszakot fogalmaz meg, az USA-ban és a fejlett gazdaságokban ezt követően évi 1,5 százalékpontos termelékenységnövekedést jelez előre. A fejlődő gazdaságokban pedig – ahol jellemzően nagyobb a mezőgazdaság és az építőipar súlya és ezen munkák kisebb hányada automatizálható – 0,7-1,3 százalékponttal nőhet a termelékenység. A listán Magyarország is szerepel, hazánkban 1,3 százalékpontos termelékenységbővülést becsülnek előre, amely megegyezik a globális átlaggal.

A generatív AI termelékenységnövelő hatása 10 éves időhorizonton

A Goldman Sachs startégái előrejelzésükben egy konzervatív forgatókönyvet fogalmaztak meg, tehát nem számítanak exponenciálisan berobbanó növekedésre egy új technológiai boom következtében, sokkal inkább lineáris növekedési pályára számítanak.

Eközben egyes jövőkutatók azzal a feltételezéssel élnek, hogy az innováció következtében létrehozható egy olyan paradigmaváltó szuper-intelligencia, amely önmagában is képes saját magát, vagy más dolgokat innoválni és a kutatás-fejlesztés ütemét berobbantva a termelékenységben is exponenciális bővülést okozva.

A fenti gondolatok helyett a GS konzervatív forgatókönyve azzal a feltételezéssel él, hogy első körben az egyszerűbb, de az emberek számára időigényes munkafolyamatok kerülnek automatizálásra. Az új techonlógiák adaptációját értelemszerűen a világ egyik leginnovatívabb gazdaságának számító USA fogja vezetni, ahol 2032-re 50%-os AI adaptációs rátát feltételeznek, őket követi a sorban a többi fejlett gazdaság, majd némi lemaradással a kevésbé innovatív feltörekvő gazdaságok.

A kumulatív adaptációs ráta várható alakulása

Mennyivel gyorsulhat a növekedés az AI gyakorlati alkalmazásának köszönhetően?

A termelékenység bővülése azonban nem jelenik meg egy az egyben a növekedési előrejelzésekben. Egyrészt azért, mert a gazdaságokban fokozatosan lassul a produktivitásnövekedés, másrészt pedig azért, mert az ezt megelőző időszakban az ICT – informatikai és kommunikációs techológiák – fejlesztések voltak felelősek a termelékenységbővülés közel feléért, az AI gyakorlati alkalmazása pedig ezen korábbi ICT feljesztések egy részének helyettesítését/folytatását fogják jelenteni.

A generatív AI által turbózott növekedési pálya, USA

A fenti ábrán látható az AI által felturbózott növekedési előrejelzés az USA-ban, ami a korábbi alapforgatókönyvben megfogalmazott 2% alatti növekedési pályához képest hosszú távon 2,3%-os növekedési pályát jelez előre, ami 0,4 százalékpontos javulás.

Az Eurozóna estében hosszú távon 0,3 százalékponttal magasabb, 1,4%-os növekedési pályával számolnak, Magyarország esetében pedig 0,1 százalékponttal magasabb, 3%-os növekedési előrejelzést fogalmaztak meg.

ábra: a generatív AI által turbózott növekedési pálya

A befektetési bank elemzése is azt mutatja, hogy a ChatGPT vezetésével tavaly berobbant AI őrület nem nagyon hagy alább és továbbra is az egyik legfontosabb hívószó maradhat a befektetők számára. Senki nem akar kimaradni a hype-ból, csőstül jönnek az AI fejlesztésekkel kapcsolatos bejelentések, és fokozódnak a várakozások a küszöbön álló újabb technológiai boom termelékenységnövelő hatásával kapcsolatban.

A Mesterséges Intelligenciával kapcsolatos várakozások egyébként a VIG Megatrend Befektetési alap stratégiájában is meghatározóak. A generatív AI, robotika, automatizáció területén folyamatosan keressük a legjobb növekedési kilátású vállaltokat/iparágakat/régiókat, a jelenleg leginkább meghatározó megatrend a továbbiakban is a legfontosabb befektetési sztori maradhat.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.