Ázsia befektetés feltörekvő országokba ESG alapú befektetés Fejlődő piacok részvény

Előreszaladtak a befektetők Ázsiában?

by Kolozsi Gábor 2023. április 12.

-Dercze Zoltán-

A kelet- és dél-ázsiai régió szinte összes cége közzétette a 2022 negyedik negyedéves jelentését – komoly negatív meglepetést okozva a várakozásokhoz képest. Az önmagában nem meglepő, hogy a vállalatok profitja visszaesett az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, a 20%-os csökkenés viszont 12 százalékkal meghaladja azt, amit az elemzők előzetesen várták.

Tehát komoly negatív meglepetés. Okozhatta volna ezt a nagy súllyal rendelkező cégek vártnál rosszabb eredménye is, de a kép ennél komplexebb:  a pozitív meglepetést okozó vállalatok száma mindössze 27% volt, szemben a várakozásoktól elmaradó vállalatok arányával, ami 58%-ot tett ki. (A maradék 15% a várakozásoknak megfelelően teljesített).

 

MSCI APAC cégek eredmény meglepetések aránya ill MSCI APAC eredmény meglepetések

A 2023-as profitvárakozásokat ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkentik az elemzők, az első negyedévben az egész régiós részvény indexet tekintve ez már közel 6 százalékos negatív korrekciót jelentett. Ez elsősorban két nagy szereplőnek köszönhető: Dél-Korea esetében átlagosan közel 25%-ot, Tajvannál pedig több, mint 12%-ot csökkentettek az elemzők az eredmény várakozásokon  – csak az idei évben.

Ennek fényében különösen érdekes, hogy ez a két piac a legjobban teljesítők közé tartozott az első negyedévben: a szöuli tőzsde 10, Tajvan pedig 15 százalékos dollár hozamot hozott össze március végéig, míg a fejlődő piacok többsége csak stagnált. A befektetők tehát úgy tűnik, kissé “előre szaladtak”. Ennek valószínűleg a mesterséges intelligancia körüli felfokozott várakozás, és a chipek hozzá kapcsolódó,  várható keresletbővülés lehetett az oka. A világ fejlett mikrochipeinek túlnyomó többsége ugyanis mindössze két helyen, Tajvanon és Dél-Koreában készül.

 

A világ félvezető ipara

forrás: cnbc

Tajvan ipara nagyobb és dominánsabb, ez Dél-Koreát kihívás elé állítja (utóbbi országban jelenleg  a Samsung 230 milliárd dolláros beruházással épít chipgyárat, de 300 ezermilliárd won költségvetéssel 20 éven belül elkészül a világ legnagyobb félvezető-klasztere is a főváros, Szöul vonzáskörzetében. ) Ez a koncentráció ugyanakkor aggályos a globális ellátási lánc stabilitásával kapcsolatban, Dél-Koreát és Tajvant ugyanis katonailag fenyegetik a szomszédok, Észak-Korea és Kína. Szöul mindenesetre gőzerővel fejleszti tőzsdéjét is: a legújabb szabályozása tervek szerint a korábbinál jóval könnyebb lesz a külföldiek számára a részvényvásárlás és feltett szándék, hogy az ország a feltörekvő kategóriából a fejlett tőzsdék közé kerüljön. Egy biztos: a csendes-óceáni térség sok meglepetést, és ezzel jó hozam lehetőséget tartogat.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.