ÁllamiNyomda BUX MOL OTP részvény részvénypiacok RICHTER

A magyar “kisrészvény”, amely az elmúlt 17 év alatt legyőzte az S&P500 indexet

by Kolozsi Gábor 2023. április 14.

– Loncsák András –

Találós kérdésként is feltehetnénk: melyik az a magyar small cap, amely a tőzsdei bevezetése óta magasabb hozamot ért el, mint a világ leghíresebb, és egyik legjobban teljesítő tőzsdeindexe?

Az egykori Állami Nyomda – amelynek elődjét 1853-ban alapították Temesváron –  mai nevén az ANY Biztonsági Nyomda 2005. decembertől 2023. március végéig, forintban számolva és osztalékhozammal együtt éves átlagos 12,3% hozamot produkált (és akkor még az osztalékok újrabefektetési hozamával nem is számoltunk!), míg a new yorki tőzsde átlagos teljesítményét mutató S&P500 Index „csupán” 12,2 százalékot.

Azaz meghatszorozta a kezdeti befektetés értékét ez alatt a bő 17 év alatt. Az ANY Nyrt. esetében – amiből egyébként az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő az által kezelt alapokban összesen 8,87%-os  részvénybefektetéssel rendelkezik – ez a hosszú távú befektetési siker a vállalati stratégia következetes végrehajtásának, a szigorú költségkontrollnak és a részvényesi értékteremtésnek is köszönhető.

A BUX és a magyar államkötvény mutató, a MAX Index teljesítménye  össze sem hasonlítható ezzel, viszont ez a siker korántsem egyedülálló a magyar börzén. A következő találós kérdésünk az lenne, hogy bevezetése óta melyik magyar blue-chip tudta szintén legyőzni az amerikai részvénypiacot?

De inkább azt kérdeznénk, melyik nem tudta túlszárnyalni?  Valójában csak a Magyar Telekom teljesített gyengébben, míg a többi, nagy kapitalizációjú részvényünk, az OTP Bank, a MOL olajcég és a Richter gyógyszergyár is felülmúlta az S&P500 indexet. Azaz a magyar tőkepiac – forintban számolva – nemzetközi összehasonlításban is kecsegtető befektetési célpontokkal szolgál.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.