alapkamat állampapír dollár infláció kötvényalapok kötvénypiac Monetáris politika munkaerőpiac recesszió usa

USA: erős munkaerőpiaci adatok és recesszió – hogyan lehet ez?

by Kolozsi Gábor 2023. április 11.

-Nagy Klaudia-

Az amerikai munkaerőpiac utoljára 1969-ben mutatott ennyire erős képet. A munkanélküliségi ráta 53 éves mélypontra esett vissza januárban (3,4%) és márciusban is csak 3,5% volt. A jövedelmek történelmi szintekre emelkedtek (amiben közrejátszott, hogy a kormány a Covid-járványból való kilábaláshoz a vállalatoknak és a lakosságnak is jelentős pénzbeli támogatást folyósított) és az infláció is magas szinteken van. Az amerikai jegybank szigorú monetáris politikai intézkedések keretében igyekszik magasabb kamatok fenntartásával enyhíteni és csökkenteni a gazdasági szereplőkön lévő inflációs nyomást.

Feltehetjük a kérdést magunknak, hogy vajon mi is mozgatta az amerikai munkaerőpiacot? A legnagyobb a foglalkoztatás-bővülés a szolgáltatás-vezérelt iparágakban. A vendéglátásban és a kiskereskedelmi szektorokban dolgozók száma nőtt a legnagyobb mértékben, de az még mindig a pandémia előtti szintek alatt van. 2020 óta 1,5 millió munkahely növekedés történt az üzleti szférában, ideértve a jogi, a számviteli, az állatorvosi és a mérnöki ágazatokat. De a szállítási és a raktározási ágazatban is erős foglalkoztatotti létszám növekedés következett be.

Az amerikai munkaerőpiac alakulása (2023. január)

A rekord alacsony munkanélküliségi szinttel párhuzamosan a bérnövekedés üteme lelassult januárban 4,4%-ra éves szinten az USA-ban, így nem tudott lépést tartani a megemelkedett infláció mértékével, amely 5,4% volt.

Munkabérek vs. infláció

A gazdaság egészére nézve a bérek infláció alatti növekedésével a háztartások fogyasztása visszaesik, így az infláció is. A FED elkezdheti a kamatvágást, ami növeli a hitelfelvételi kedvet és ösztönzi a vállalati beruházásokat, elősegítve a gazdasági növekedést és elkerülve a recessziót. A befektetők jelenleg recessziós kockázatot áraznak, kérdés, hogy ez milyen mértékű lesz. Az alacsony munkanélküliségi ráta klasszikus jele az erős gazdaságnak. Azonban, ha a munkanélküliség eléri a ciklikus mélypontot (a gazdasági ciklusok a növekedések és recessziók váltakozásai), akkor ezt követően nagyobb valószínűséggel recesszió valósulhat meg, mert jelzi, hogy a gazdaság elérte a csúcsot. A februári 3,6% már kicsivel magasabb is a januárinál.

 

Kapcsolat a munkanélküliség és a recesszió között

Az amerikai jegybank rendkívül nehéz helyzetben van. Egyrészről próbája letörni az inflációt, illetve fenntartani a bizalmat a bankrendszer irányába – hogy elkerülje a recessziót. Másrészről viszont az erős munkaerőpiaci adatok lehet, hogy éppen egy válságot jeleznek előre, ahogy tették azt a múltban is.  A befektetők talán egy fokkal könnyebben: az ilyen,  rendkívül törékeny gazdasági helyzetben, ahol a válság kockázata rendkívül magas, a kötvények – például a VIG Magyar Pénzpiaci Befektetési Alap, VIG Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap, Union Aktív Globális kötvény eszközalap, Union Euró Aktív Globális kötvény eszközalap – teljesítenek átlagon felül.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.