dezinfláció infláció kamat

Aki nem hiszi, járjon utána: 10% alatti infláció Magyarországon!

by Total Return 2023. november 13.

Októberben eljött a várva várt pillanat: hosszú idő óta először 10% alatti inflációt mértek.

Magyarországon. Meglepetésszerűen: ugyanis az elemzők többsége 10,4% körüli áremelkedési ütemet várt. Ezzel szemben az év/év alapú KSH statisztika 9,9 százalékot mutatott.

Folytatódott tehát a dezinfláció. Sőt, havi alapon már deflációt mértek, azaz szeptemberhez képest 0,1%-kal csökkentek az árak, amiben jelentős szerepe volt az üzemanyagárak 3,8%-os mérséklődésének, a bázis hatásoknak és az élelmiszerárak széleskörű csökkenésének is.

Meglepetést okozott azonban, hogy a tél és ezzel a hideg idő közeledtének ellenére a háztartási energia ára is esett. Nemcsak a tűzifa ára korrigált a szeptemberi emelkedést követően, de  az elektromos áram és a palackos gáz áraiban is csökkenés volt megfigyelhető.

A szolgáltatások azonban továbbra gyorsuló mértékben drágulnak, ami némi akadályt jelenthet a jegybanki cél felé tartó úton. Októberben  75 bázisponttal csökkentette a kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa, mellyel a visszatekintő reálkamat 2% fölé került. Ha továbbra is ilyen ütemben folytatódik a dezinfláció Magyarországon, és a forint árfolyama is erős marad, akkor fennáll az esélye, hogy a jegybank ismét gyorsíthat a kamatcsökkentés ütemén. Ha azonban a reálkamat további növelése a cél, akkor kitarthatnak a döntéshozók a lassabb lazítási ciklus mellett.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.