AI mesterséges intelligencia Nvidia

3 szabály, hogyan fektessünk be ma a Mesterséges Intelligenciába

by Total Return 2023. október 18.

Jó lenne nyerni rajta, de túl nagy a zaj, az egymásnak ellentmondó információ. A mesterséges intelligencia értékelésénél szerintem egy befektetőnek három kritikus tényezőt kell figyelembe vennie:

  1. Kerülje azokat az üzletágakat, amelyeket könnyen helyettesíthet a mesterséges intelligencia: a kaliforniai központú Chegg, egy online oktatási vállalat egy nemrégiben tartott eredmény beszámolóban megemlítette, hogy a diákok ChatGPT iránti érdeklődése jelentősen megugrott, ami ezt követően hatással volt az új ügyfelek növekedési ütemére – ez pedig a vállalat részvényeinek jelentős csökkenéséhez vezetett. A gyorsan fejlődő technológiákhoz a vállalatoknak gyorsan kell alkalmazkodniuk, különben a kihalást kockáztatják.
  2. Azonosítsa a hosszú távú MI-nyerteseket. A Google, a Microsoft és az Nvidia mellett úgy véljük, hogy az MI haszonélvezőinek listája idővel a kisebb, feltörekvő vállalatokkal fog bővülni. Ilyenek például a félvezető berendezéseket gyártó vállalatok, amelyek olyan chipek gyártásához elengedhetetlen berendezéseket gyártanak, mint az Nvidia GPU-i. Az AMD vezérigazgatója, Lisa Su nemrég azt prognosztizálta, hogy az adatközpontok MI-gyorsítóinak piaca 30 milliárd dollárról több mint 150 milliárd dollárra nő 2027-re, ami több mint 50%-os éves összetett növekedési ütemet jelent. A nagyobb, mesterséges intelligenciához használt chipek iránti növekvő kereslet és a gyártás összetettségének növekedése jó előjelek a szektor hosszú távú növekedése szempontjából. Az is lehetséges, hogy a meglévő vállalkozások, amelyek képesek a mesterséges intelligenciát a munkafolyamatokba beágyazni, valamint az új technológiákat és MI-specifikus alkalmazásokat (pl. nagyméretű nyelvi modellekhez szabott vektor adatbázisok) létrehozó feltörekvő vállalatok is profitálni fognak.
  3. Ne törődjön a rövid távú hype-okkal: Bár az Nvidia az MI egyértelmű haszonélvezője, az ilyen vállalatok ritkák. Sok MI színlelőt el kell kerülni. Azokra a vállalatokra kell koncentrálni, amelyeknél a technológia valódi bevezetése és a konkrét bevételi és nyereség célok felé való folyamatos haladása valós.

Bár az átmeneti visszaesések elkerülhetetlenek, úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia megérkezett, és a számítástechnika új korszakát fogja bevezetni. Ahogy az Intelnél a PC, az Apple-nél az okostelefon, az Amazonnál a felhőalapú számítástechnika, úgy az MI is jelentős értékteremtési lehetőséget kínál a vállalatok és a befektetők számára.

A befektetőknek óvatosnak kell lenniük a buborékokkal és légvárakkal szemben, miközben ebben az új korszakban a meghatározó vállalatokban befektetési lehetőségeket keresnek. A mesterséges intelligencia és más feltörekvő technológiák sok izgalmas új vállalatot hoznak majd létre, de időbe telik, amíg megtudjuk, hogy kik a győztesek és a vesztesek. A várakozás gyakran hozhat másodhegedűs előnyt a technológiában. Az Apple, a Meta és a Google nem voltak úttörők a saját piacaikon, de eljutottak oda, hogy uralják azokat.

 

Ha Ön sem akar lemaradni erről a páratlan lehetőségről, jegyezzen legújabb, VIG Robotok Kora Befektetési Alapunkból!  A befektetési jegyek jegyzésére az Alfa Biztosító, az UNION Biztosító és a Money & More Független Pénzügy Tanácsadó értékesítési hálózatában van lehetőség október 29-ig.

További részletek:

https://www.vigam.hu/wp-content/uploads/2023/10/VIG_leaflet_Robotok-Kora_8old_hu_Online.pdf

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.