közel-kelet olaj piacok

VIG: ismét a közel-keleti kockázatok kerültek a piac fókuszába

by Total Return 2023. október 31.

“A Hamasz-Izrael háború miatt ismét a közel-keleti kockázatok kerültek a piac fókuszába, elsősorban az olajpiac esetleges reakciói, illetve a konfliktus kiszélesedésének esélye miatt – például egy közvetlen Irán-Izrael háború, ami nem hiányozna a világnak. Irán számára fontos volt a konfliktus berobbantása, miután a hírek szerint már közel állt egy izraeli-szaúdi megállapodás megkötése amerikai részvétellel, amely Teherán pozíciót gyengítené a régióban. Emellett Moszkva számára sem jön rosszul, ha megoszlik az USA figyelme és esetlegesen katonai erőforrásai, miközben Joe Biden egyik fő külpolitikai célja – a béke a Közel-Keleten – szintén elporladhat. Nem lehet tudni, hogy mikor lesz vége a háborúnak, illetve mennyire fog kiszélesedni. Ha a piacokat nézzük, akkor egy kicsit lehetünk derülátók. A kőolaj ára nem tudott tartósan 90 dollár felett maradni, illetve az arany ára is csak nagyon rövid ideig volt 2000 dollár felett. Jerome Powell beszéde sokkal negatívabban hatott a piacokra mint a közel-keleti háború.

A teljes cikket a Portfolio.hu-n olvashatja:

https://www.portfolio.hu/befektetes/20231027/vig-ismet-a-kozel-keleti-kockazatok-kerultek-a-piac-fokuszaba-648331

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.