közép-európai régió piacok részvénypiacok

Brutális eredmények a régiónkban – indokolatlan az alulértékelés?

by Total Return 2023. október 30.

A napokban a régióban is elindult a harmadik negyedéves eredményszezon. A második negyedévhez hasonlóan most is erős negyedévet zárhattak a régió nagyobb vállalatai, és ezzel egyre közelebb kerülhet a tavalyi, rekord magas profit.

A tavaly évben szinte valamennyi régiós piac kétszemjegyű eséssel zárta az évet annak ellenére, hogy a régió legnagyobb 20 vállalata összességében rekord eredményt ért el, az aggregált profit közel háromszorosa volt az előtte lévő évtized átlagának. Az esés persze nem meglepő, hiszen 2022-ben szinte valamennyi nagyobb piac komoly esést szenvedett el, a magas infláció, emelkedő hozamkörnyezet komoly leértékelődést eredményezett a részvénypiacokon. A régióban azonban ez az átárazódás sokkal nagyobb mértékű volt, mint más piacokon, az orosz-ukrán háború, az energiaválság, a külön adók eredményeként a közép-európai piacok diszkontja rendkívüli mértékben kitágult. A nagyon alacsony árazáshoz azonban nem csak a régióhoz köthető kockázatok járult hozzá, hanem az is, hogy a befektetők nem hisznek a rendkívül magas eredmények fenntarthatóságában.

Ez utóbbiban azonban könnyen lehet, hogy a piac téved, és indokolatlanul alulértékeli a régiós piacokat. Ha megnézzük az idei évre várt összesített profitot a régió 20 legnagyobb vállalata esetén*, azt látjuk, hogy a várakozások alapján szinten teljes mértékben a tavalyi rekord profittal azonos mértékű eredményt érhetnek el. Így miután már 2021-en a 10 éves átlagos profit dupláját, 2022-ben és 2023-ban annak háromszorosát érhetik a régió vállalatai egy amúgy nagyon kedvezőtlen makrokörnyezetben.

Ha a szektorokat nézzük persze, komoly átrendeződést láthatunk. Míg a nyersanyagkapcsolt, a ciklikus szektorok, valamint a közmű vállalatok eredménye jelentős mértékben visszaesett, addig ezt bőven pótolta a bankszektor javuló eredményessége. És bár ez utóbbinál a kamatmarzsok normalizálásával szintén lehet egy eredmény visszaesés a jövő évben, könnyen lehet, hogy a nyersanyagkapcsolt szektorok ismét javulni fognak, illetve a fogyasztáshoz köthető szektorok is újra növekedési pályára állnak (https://www.totalreturn.hu/szabalyos-igeretcunami-zudult-a-lengyel-valasztokra-hamarosan-johet-a-keseru-kijozanodas/)

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.