gazdaságpolitika járvány koronavírus Megatrendek

Vertex: duplázás előtt a globális biotechnológiai iparág sztárja

by TotalReturn Blog 2020. szeptember 2.

A koronavírus-vakcina utáni hajsza világszerte felértékeli az egészségügyben tevékenykedő cégeket. Ám a COVID-ellenanyagra hajtó több tucatnyi cég mellett a “hagyományos” társaságok közt is találni olyat, amely jelentős és hosszú távú felértékelődéssel kecsegtet. Ilyen például az amerikai Vertex Pharma, amely egy nagy potenciállal kecsegtető célpiacon van jelen. Interjú Naffa Helenával, az Aegon Megatrend befektetési alap szenior elemzőjével.

 

Általánosságban az egészségügyi ipar nagy nyertese a jelenlegi Covid-19 által teremtett egészségügyi, járványügyi – gazdasági válságnak. Ezt a trendet lovagolja meg az egyébként “hagyományosabb” terepen mozgó, bostoni székhelyű Vertex, amelyben Önök jelentős potenciált látnak?

A bizonytalanság szintje elég magas manapság mind a gazdaságban, mind a tőzsdéken. Ilyen időszakban a befektetők olyan iparágakba csoportosítanak át tőkét,  ahol a jövedelmezőség fenntartható, és ahol jellemzően erős tőkeszerkezetű cégeket találni. Az innovációs tartalom is felértékelődik ilyenkor, és ennek a három ismérvnek a szerencsés egybeesése (és a folyamatosan emelkedő jövedelem és szabad pénzáram várakozások) az, ami miatt a Nasdaq elektronikus tőzsdén forgó Vertex részvények árazása jelen pillanatban vonzónak tűnik.

A Vertex Pharma részvény árfolyama (forrás: Yahoo Finance)

 

A hétköznapi befektető azt hinné, az igazi “megatrend” mégiscsak a vakcinagyártás: az EY nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég adatai alapján augusztus végéig 6 nyilvános részvénykibocsátásban összesen 1,78 milliárd dollárnyi befektetést tudtak összekalapozni a Covid-ellenanyagot fejlesztő társaságok. Mi a különleges a Vertexben?

Mi ebben a papírban látjuk a valódi megatrend meglétét.

A cég hosszú távú strukturális növekedésre képes, innovatív termékére jelentős kereslet van a piacon.

Ugyanis a társaság szinte egyedüliként kínál megoldást a cisztás fibrozissal (CF) küzdő betegek részére. A társaságnak kétharmados piaci részesedése van  ennek a betegségnek a kezelésében.

 

Amelynek 1849-ben állítólag Frédéric Chopin világhírű zeneszerző is áldozatul esett. A társaság eredményei kecsegtetőek (a második negyedév 1.5 milliárd dolláros bevétele 62%-os növekedés, az egy részvényre jutó profit megduplázódott) – de van még innen tér a növekedésre? A tőzsdei befektetéseknél ez legalább olyan fontos szempont, mint a múltbéli vagy jelenlegi piaci pozíció.

Ugrásszerű növekedésre van esély. Ezt az biztosítja, hogy

egyre újabb és újabb korcsoportoknál veszik sikerrel az akadályokat a gyógyszerkezelés engedélyeztetésével kapcsolatban.

A gyógyszergyártó vállalatok értékelésénél nagyon fontos értékvezérlő, hogy mekkora a teljes piac, amelyet meg tudnak célozni. Ezt a demográfiából lehet származtatni: azaz hány beteg van az egyes korcsoportokban, akinek szüksége lehet a gyógyszer kezelésre.

 

Így amikor egy újabb korosztály számára is megkapják az Amerikai gyógyszerfelügyeleti (FDA) jóváhagyást, akkor a teljes piac szintet tud ugrani?

Egyenesen a duplájára nőhet. Jelenleg közel 40 ezer CF beteg használhatja az ő kezelésüket. Ezek száma elérheti a 69 ezret csak annak köszönhetően, hogy újabb korosztályokra is megkapják az engedélyt. A vállalat által közzétett növekedési terv szerint  2021-től világszerte az összes 6 évnél fiatalabb beteg kezelésére lehetőségük lesz. Már idén megnyílhat számukra az USA-ban a 6-11 éves, globálisan pedig a 12 évnél idősebb korosztály “piaca”, jövőre pedig világszerte minden 6 évnél idősebb beteget kezelhetnek majd a Vertex készítményével.

A Vertex bevételének növekedése (forrás: cégközlés)

 

Ami valóban óriási növekedési potenciált jelent, hiszen a cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb öröklődő betegség: világszerte 1/4000, Európában 1/2500 születéskori gyakorisága.  A hibás gént 25 egészséges ember közül egynél lehet kimutatni.

Emellett további komoly értékvezérlő ennél a cégnél, hogy míg korábban a cisztás fibrózis beteg átlagéletkora csupán 20 év volt, ma már ez a gyógyíthatatlan, csupán kezelhető örökletes betegségben szenvedők élhetnek 55 éves korig. A egészség gazdaságtannal foglalkozó számítások esetén ilyenkor kétszer akkora piac mérettel számolhatunk.

 

Remek kilátások, de nem jelent üzleti kockázatot a túl szűk célpiac?

Nem csupán egyetlen termékre épülő cég a Vertex: a befektetők azt is díjazzák, hogy a vállalat portfóliója diverzifikált.

A termékpaletta nem csupán egy termékre, vagy egy betegségre korlátozódik.

Ezen a téren is sokat fejlődött a cég, ugyanis a kutatási fázisban lévő portfolió ígéretes, és több betegséget is megcéloznak vele. A Vertex fő piacát ugyanakkor magas belépési korlátok védik. Összességében jelentős strukturális növekedésre képes a cég. Jelenleg a legnagyobb potenciális üzleti katalizátor a Kaftrio várható európai jóváhagyása (a készítményt az Egyesült Államokban a Trikafta márkanéven forgalmaznak).

 

A társaság azt is reméli, hogy hamarosan európai jóváhagyást nyer a Symkevi készítményük a 6–11 éves CF betegek kezelésére. Ezen felül milyen opciós értéket lát a kutatási tervekben?

Igen, és azok igen előrehaladott stádiumban vannak. Ide tartozik az Alfa-1-antitrypsin deficientia, ami egy enzimhiány és a májban és tüdőben okoz megbetegedést, újszülötteknél elhúzódó sárgaságot, gyermek/felnőttekben májzsugorodást és akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ezen felül még más májbetegségek, sarlósejtes vérszegénység, 1-es típusú diabétesz betegségekhez keresnek megoldást originális kutatások révén.  A társaság becslése szerint az idei árbevétel 5,7 milliárd és 5,9 milliárd dollár között lesz, ami jóval meghaladja a korábbi, 5,3 és 5,6 milliárd dollár közötti prognózist. Az ilyen rising star vállalatokat keressük az Aegon Megatrend alapba.

 

A többek közt sós bőrrel, és jellegzetes “kalapácsujj-tünettel” járó cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb monogénesen öröklődő betegség. Európában a születéskori gyakorisága 1/2500 összes élve születés. A hibás gént 25 egészséges ember közül egynél lehet kimutatni. Leggyakrabban fehérbőrűeknél alakul ki, a feketék között lényegesen ritkábban, az ázsiai rassznál gyakorlatilag ismeretlen.

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.