Korea részvény

Újra visszatérő tiltások a koreai részvénypiacokon

by Total Return 2023. november 7.

Megtiltották a koreai részvények shortolását, egyelőre 2024 júniusáig, amire hatalmas ugrással reagáltak a koreai részvények, legnagyobb mértékben persze a leginkább shortolt részvényeket vették meg. A két legnagyobb koreai index shortolásának tiltását egyébként 2021 májusában oldották fel, az ezeken az indexeken kívüli részvények esetében a tiltás azóta is fennállt.

Szokott ilyen történni nagy volatilitású időszakok során, Koreában is bevezettek már hasonló tiltást három alkalommal. Ami érdekes, az az időzítés, hiszen a korábbi alkalmakkor mindig jelentős külső kockázatok voltak, mint 2008-ban a globális pénzügyi válság, 2011-ben az eurózóna hitelválság és az USA leminősítése, 2020-ban pedig a covid-járvány kitörése. Ráadásul az év korábbi szakaszában a hatóságok még azt lengették be, hogy megfontolják annak lehetőségét, hogy a korábbról fennmaradt tiltásokat visszavonják, ezzel is hozzásegítve a koreai részvénypiac felminősítését feltörekvő piacból fejlett piaccá az MSCI indexeiben.

Úgy tűnik, hogy a döntésnek erős politikai indokai is lehetnek, mivel 2024 áprilisában lesz választás Koreában, és az egyébként a koreai tőkepiacon meglehetősen aktív lakossági befektetők folyamatosan panaszkodtak a short ügyletek miatt. Pedig egyébként a shortok aránya egyáltalán nem kiugró, csak 0,6 és 1,6%-a a legnagyobb indexeknek.

A hirtelen pozitív árfolyamreakció a short pozíciókban ülők vételeinek volt köszönhető, akik visszavették a korábban kölcsönvett és eladott részvényeket, illetve a lakossági befektetők is egyértelműen pozitívan reagáltak a hírre. Viszont úgy gondolom, hogy komoly kockázata van annak, ha a befektetőknek nincs lehetősége azt kifejezni, hogy szerintük a koreai piac, vagy az egyedi részvények félreárazottak, vagy jelen esetben túlárazottak. Egy ilyen kevésbé transzparens piac kevésbé lesz attraktív a nemzetközi befektetők számára, ráadásul a likviditást, a kereskedés egy fő motorját is nagymértékben lecsökkentheti, mivel a shortosok fontos szereplők a likviditás fenntartásában. A felminősítés feltörekvő piacból fejlett piaccá pedig azt gondolom, hogy emiatt a lépés miatt nem fog bekövetkezni egyelőre.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.