piacok

Short of a lifetime

by totalreturn 2016. június 8.

Tavaly tavasszal Bill Gross hívta így a tízéves német állampapírt, ami akkor 5 bázispont (azaz 0,05%) alá esett hozamban. Most ismét ott vagyunk, az eszköz elmúlt negyed századát tekintve az abszolút mélyponton.

A 10 éves német államkötvényhozam 1991 óta

A vastag vonal a nullás szint, alatta negatív lenne a kamat, ami nem zárható ki, lévén a japán vagy svájci 10 éves kamat most is negatív hozammal kereskedik.

A 10 éves japán államkötvényhozam 1991 óta

Én nem tudom, ezt mennyire kell komolyan venni, de ezeket a sávos ki- vagy letöréseket sokan úgy kereskedik le, hogy amennyi a sáv szélessége volt, annyit adnak hozzá az áttört oldalhoz, mint legközelebbi célszint. Ez alapján a következő szintnek viszonylag rövid időn belül a -11 bázispontnak, azaz -0,11%-nak kellene lenni. A japán most nagyjából ott van, tehát még ez sem zárható ki.

A 10 éves német államkötvényhozam technikai szintjei

Komolyan nem tudom, mit higgyek erről, de ezzel valszeg nem vagyok egyedül. Reméljük, hogy Grossnak igaza volt, és ez egy olyan anomália, amit a tőkepiacok idővel feloldanak, mert ha nem, az a konjunkturális kilátásokról nem sok jót jelentene.

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.