egyéb érdekesség piacok

Schultz lehet az igazi “Trump” kártya

by TotalReturn Blog 2019. február 5.

Az Egyesült Államokban már javában készülnek a 2020-as elnöki választásra, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott egyre több jelölt dobja be a nevét a képzeletbeli kalapba. Január utolsó hetében egy új név került elő, ami alaposan felbolygatta a kedélyeket mind a demokrata mind a republikánus oldalon. A leendő új elnöki reménység nem más, mint Howard Schultz a Starbucks kávézó lánc volt vezérigazgatója.

– Kardos Zsolt írása –

Howard Schultz

A probléma ott van, hogy Mr. Schultz – bár egész életében a Demokrata párt tagjának vallotta magát, és jelentős összegeket adományozott Demokrata párti jelölteknek – , most mégis úgy gondolja, hogy a 2020-as választáson függetlenként jelölteti magát. Az elmúlt 30 évben 2-szer fordult elő, hogy független jelölt is indult az amerikai elnökválasztáson és bizony alaposan felbolygatta a status quo-t.

1992-ben egy Ross Perot nevezetű Texas-i milliárdos döntött úgy, hogy Ő is megméretteti magát az elnökségért folyó versenyben. Az akkori hivatalban lévő elnököt G.W. Bush-t (az idősebbik Bush) és Bill Clinton-t kellett volna legyőznie ahhoz, hogy az USA 43. elnökének mondhassa magát. Milliárdos lévén a kampányát saját maga finanszírozta, és a szinte korlátlanul rendelkezésére álló pénznek köszönhetően egy országos hálózatot tudott kiépíteni. Bár a novemberi választásokat nem tudta megnyerni, mégis úgy vonult be az amerikai elnökválasztási történelembe, hogy miatta vesztette el Bush az elnöki pozícióját. A republikánus választók ugyanis nagyon megosztottak voltak, hogy az elnökre vagy Mr. Perot-ra szavazzanak, és így mind a választó testületben (electoral college) mind a népszerűségi szavazáson Bill Clinton nyert, és vonulhatott be a Fehér Ház-ba Hillary-vel az oldalán.

Az emlékezetes 2000-es szavazáson még szorosabb volt az eredmény a republikánus jelölt George Bush (a fiatalabbik Bush) és a demokrata Al Gore között. A harmadik, független jelölt, Ralph Nader volt, az ismert ügyvéd, az amerikai vásárlói érdekek legfőbb védelmezője. A hivatalos eredmény szerint Floridában Bush 537 szavazattal többet kapott, mint Gore, miközben Ralph Nader 97421 szavazatot gyűjtött. Ha Nader nem indul 2000-ben, akkor valószínű, hogy a Bush család csak egy amerikai elnökkel büszkélkedhetne ma.

Ezek után érthető a demokrata párt felháborodása és ellenszenve Mr. Schultz irányába, mert úgy gondolják, hogyha a Starbucks volt vezérigazgatója valóban elindul az elnök választáson, mint független jelölt, az a leendő demokrata jelölttől fog elvenni szavazatokat és szinte garantálná a lehető legrosszabb forgató könyvet a következő 4 évre az Egyesült Államok számára, Trump újraválasztását. Habár Trump nem a legfényesebb elme a Fehér Házban, ez a potenciális alternatíva benne is felmerült és a maga sajátos módján, tweet-jeiben bátorította Mr. Schultz-ot, hogy induljon el a 2020-ban.

Remélhetőleg az ego helyett a józan ész fog diadalmaskodni és Howard Schultz vagy a demokrata párt jelöltjét támogatja mind anyagilag, mind erkölcsileg vagy a demokraták jelöltjeként indul. Ha a második alternatíva válna valóra, akkor Ő lehetne a demokrata párt igazi adukártyája (angolul: trump card).

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.