recesszió

Küszöbön a recesszió, de mibe érdemes ilyenkor fektetni?

by totalreturn 2022. július 29.

Küszöbön a recesszió a világgazdaságban, ez azonban nem jelenti azt, hogy fedezékbe kell vonulni a befektetőknek. A legfontosabb, hogy a korábbinál nagyobb körültekintésre és óvatosságra van szükség, illetve türelmesebbnek kell lenni.

 

 

Sokaknak ez lehet az első recessziós élményük

 

Az USA-ban a Fed kamatemelései, Európában pedig az orosz földgázszállítások leállításának kockázata erősítik a recessziós félelmeket, a szakemberek szerint jó esély van arra, hogy akár a teljes világgazdaság visszaesik. Ez nem rendkívüli, hiszen volt rá példa korábban is. Az utóbbi száz év legmélyebb recessziós időszakai az alábbiak voltak:

 

  • Az 1929-32-es nagy gazdasági válság, ami három és fél évig tartott, az amerikai GDP 26,7 százalékkal esett vissza, a munkanélküliség pedig 25 százalékon tetőzött.
  • A második világháború utáni gazdasági visszaesés nagyjából nyolc hónapig tartott, az állami kiadások visszafogása 13 százalékkal vetette vissza az amerikai gazdaságot
  • Az 1973-ban kezdődött gazdasági visszaesés ezekhez képest enyhe volt, egy év alatt nagyjából 2 százalékos GDP-csökkenést hozott.
  • A huszonegyedik század elején 2007-ben kezdődött az a recesszió, ami aztán elvezetett a pénzügyi válsághoz.
  • 2012-ben robbant ki az eurózóna válsága, ami elsősorban a perifériás tagállamok adósságát sodorta veszélybe és komoly mentőprogramokhoz vezetett.

 

Vagyis nem rendkívüli a recessziós időszak a fejlett gazdaságokban, de lehetnek olyan befektetők, akiknek a mostani lehet az első hasonló tapasztalatuk.

 

 

Mibe érdemes fektetni, ha jön a visszaesés?

 

A recesszió nem jelenti azt, hogy nincsenek jó befektetési lehetőségek a piacon, sőt, akár kifejezetten jó vételeket is lehet találni. A legfontosabb, hogy a szakemberek szerint ilyenkor még nagyobb körültekintésre és türelemre van szükség. 

A részvénypiacon általában a magas adóssággal rendelkező vállalatok teljesítenek rosszul, melyek ciklikus szektorokban tevékenykednek, míg az erős, válságálló iparágakba érdemes lehet befektetni. Emellett általában egy komolyabb válság vége tartogat jó beszállási lehetőségeket, hiszen a gazdaság kilábalásából is profitálhatnak a vállalatok.

Ha nem a részvénypiacra szorítkozunk, akkor általában egy recessziós környezetben jól teljesítenek a nyersanyagok, a klasszikus menedékeszközként funkcionáló arany vagy az olaj. Utóbbira különösen érdekes lesz figyelni a mostani környezetben, ha Európában a recesszió energiaválsággal is párosul.

A kötvénypiacon nehéz jó befektetéseket találni, különösen most, amikor a jegybankok egymással versenyezve emelik a kamatokat. Érdemes lehet megvárni az infláció tetőzését, majd utána lehet jó beszállási lehetőségeket keresni. Egyelőre annyi látszik, hogy az EKB jókora késésben van a Fedhez képest, így az infláció tetőzésével várhatóan hamarabb indulnak majd lefelé a kamatok Amerikában.

A devizapiacon is vannak hagyományos menedékdevizák, korábban ilyen volt a svájci frank vagy a japán jen, újabban pedig a dollár lépett elő elsőszámú menedékként. A devizák esetében is arra érdemes elsősorban figyelni, melyik ország lábal ki leggyorsabban az esetleges válságból, akkor lehet jó lehetőségeket elcsípni. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.