hiánygazdaság

Készülhetünk, jön a hiánygazdaság!

by totalreturn 2022. szeptember 2.

Egyre több nyersanyag esetében szembesül a világ a problémával, hogy sokkal többet fogyasztunk, mint amennyi rendelkezésre áll. Az utóbbi években gyakran tapasztalt jelenség  várhatóan csak fokozódni fog, fontos nyersanyagok esetében látszik, hogy sokáig már nem fedezhető a jelenlegi fogyasztás.

 

 

Kinőttük a Földet 

 

Miközben a világ népessége a múlt század második felében kétszeresére nőtt , a gabonafogyasztás több mint háromszorosára, az energiafogyasztás négyszeresére, a globális GDP pedig ötszörösére nőtt. Vagyis arányaiban egyre többet fogyaszt az emberiség –  részben kényelmi funkciók miatt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Föld ökológiai lábnyoma ma már sokszorosa a kapacitásának. Az USA-ban ez az arány ötszörös, de Magyarországon is két és félszeres. A világ legnagyobb nyersanyagfogyasztója jelenleg Ázsiai és az óceániai térség.

A feltörekvő piacok folyamatos fogyasztásnövekedése persze egyrészt jelentős áremelkedést hozott: az utóbbi három évben a Bloomberg Commodity Index több mint másfélszeresére emelkedett. Az emelkedő árak és növekvő kereslet miatt pedig előtérbe került az erőforrások birtoklása és az ellátásbiztonság kérdése.

 

 

Hogy lehet a hiánnyal pénzt keresni? 

 

A strukturális, hosszútávú keresletnövekedésből befektetőként is lehet profitálni, hiszen vannak olyan vállalatok, melyek ennek a trendnek a nyertesei. Az egyértelműen látszik a fentiekből, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, térben és időben is strukturális hiány van. És ez nem fog egyhamar megoldódni, sőt várhatóan csak súlyosbodik majd.

A hiány jelentős átrendeződést indíthat el iparágak között, vagy egyes iparágakon belül. A strukturális keresletnövekedés és a deglobalizáció leginkább talán a globális chip- és félvezető szektorban jelent meg az utóbbi években, folyamatosan hallani hiányról.

A félvezetők iránti kereslet elsősorban Kínában, az USA-ban és az Európai Unióban jelentős, miközben a termelés az USA mellett kiemelkedő mértékű Dél-Koreában és Tajvanon. A megugró globális kereslet nyertesei a globális chip- és félvezető gyártók, vesztesei pedig elsősorban az autógyártók, melyeknek a legtöbb félvezetőre van szükségük.

Nem csak a félvezetők iránt nőhet meg azonban a kereslet, a  szakemberek szerint az ásványi anyagok iránti igény a következő 30 évben hatszorosára ugorhat. Ennek oka elsősorban az elektromos autózás és a megújuló energia térnyerése. Ide tartozik a lítium, a kobalt és a nikkel, melyek kereslete felrobbanhat. Ráadásul ezeknek az ásványoknak a termelése erősen koncentrált, a három legnagyobb termelő ország a kínálat több mint háromnegyedét adja.

 

Ráadásul az összes kulcsfontosságú ásvány termelésében az élmezőnyben van Kína, ezért a nyertesek között is főként amerikai, kínai, ausztrál és kanadai bányák, feldolgozók vannak.

 

Persze ezt nem csak a konkrét részvényekkel lehet lekereskedni, hanem például befektetési alappal is, az Aegon Megatrend alap egyik kiemelt befektetési területe éppen a hiány és a deglobalizáció. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.