dezinfláció fogyasztói kosár infláció

Pozitív meglepetéssel indult az év, de az MNB még nem dőlhet hátra

by Total Return 2024. február 12.

Béri Zsófia, VIG Alapkezelő

2024 első hónapjában az infláció újfent alulmúlta a piaci várakozásokat. Az áremelkedési ütem 3,8%-os év/év növekedéssel ismét a jegybanki tolerancia sávban van, ilyen alacsony értékre 2021 márciusa óta nem volt példa. Történt mindez annak ellenére, hogy a január az év eleji nagyobb áremelésekről  híres.

A fogyasztói kosár súlyai is most kerültek korrigálásra az előző közel két év fogyasztása alapján.  Az élelmiszerárak elmúlt két évben látott emelkedése rányomta bélyegét a háztartások fogyasztására is, hiszen egy átlagos fogyasztó jövedelmének már 30,1%-át költi létfenntartásra. A szolgáltatások áraiban megfigyelhető ragadósság is megjelenik a súlyozásban (26,3%):

Ugyanakkor a kormány intézkedéseinek is van hatása, hiszen az üzemanyagokra kivetett ársapka következtében jövedelmünk kisebb részét fordítottuk mindennapi közlekedésre.  A vártnál alacsonyabb inflációs adat azonban főként annak tudható be, hogy az előre bejelentett januári jövedéki adó emelés hatása a kedvező üzemanyagpiaci helyzet miatt nem látszik a statisztikában. A holtankoljak.hu adatai alapján úgy tűnik, hogy az előre bejelentett több, mint 40 forintos áremelkedésből csupán 20 forintnyi érvényesült a hazai üzemanyagárakban. A tavaly december végi bázis pedig annyira alacsony volt, hogy januárban az üzemanyagok átlagára még a drágulással együtt is 0,5%-kal kisebb volt, mint a decemberi átlagár, azaz csökkent az ár.

Persze ami késik, az nem múlik, a februári adatokban már biztosan látható lesz az üzemanyagok drágulása, január végén a benzinár átlépte a lélektani, literenként 600 forintos határt.

A szolgáltatás inflációban is látni a lassulás jeleit a magas, 2023. januári bázisnak köszönhetően (már csak 10,4% 12 havi áremelkedés). Folytatódott tehát a dezinfláció Magyarországon, a jegybanki toleranciasáv pozitív irányból való áttörése csaknem 3 év után sikeresen megtörtént. AZ MNB azonban még nem dőlhet hátra, a kockázatok nőnek, az inflációs ráta újból emelkedésnek indulhat.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.