elemzés gazdaságpolitika pénzügyi tudatosság piacok

Piaci gondolatok: Koronavírus vs 2008-as hitelválság?

by TotalReturn Blog 2020. március 23.

 

Az elmúlt hetek tőzsdei zuhanása után sok befektetőben felmerül a kérdés, hogy újra át fogjuk-e élni a 2008-09-es eseményeket. Akkor a világ pénzügyi rendszere került az összeomlás szélére, mondhatnánk úgy is, hogy ők kapták el a vírust. Szerintem több érv is az ellen szól, hogy 2008-as válságot újra átélje az emberiség. A legfontosabb, hogy

most az amerikai jegybank nem dugja a homokba a fejét, mint az előző válságnál.

Pontosan tudják, hogy nagyon nagy baj van, és mindent meg fognak tenni a válság negatív hatásának csökkentéséért. 2007 elején a professzionális befektetők már tudták, hogy az amerikai ingatlanpiac össze fog omlani. Ezt nagyon jól bemutatta a Nagy dobás című film Brad Pitt-tel és Ryan Goslinggal a főszerepben. Ellenben Ben Bernake, a jegybank elnöke, még májusban is azt mondta a kongresszusi meghallgatásán, hogy semmi gond nincs az ingatlanpiaccal, nem lát semmi olyan indikátort, ami bajt jelezne a közeljövőben. Gyakorlatilag fogalma sem volt, hogy egy pénzügyi cunami közelgett, ami majdnem elsöpörte az egész pénzügyi rendszert. A 2007-es csúcstól a 2009-es piac aljáig 58%-ot estek a főbb amerikai indexek. 2008 őszén, mikor a Lehmann Brothers csődbe ment, már 28% estek a piacok. Ekkor Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter térden állva könyörgött, hogy a kongresszus hagyja jóvá a pénzügyi mentőcsomagot, különben az összes pénzintézet fizetésképtelen lesz.

Most szerencsére nem kell a miniszternek térden állva könyörögnie, a jegybank pontosan tudja, mit kell csinálnia a 2008-as tapasztalatok alapján. De ami a legfontosabb, hogy

a pénzügyi rendszert nem fenyegeti a szisztematikus összeomlás veszélye, ellenben 2008-cal. A bankok rendkívül jól kapitalizáltak, nem kell attól aggódni, hogy tömeges bankcsőd elé nézünk.

A jegybank aktívan részt vesz a piacokon, folyamatosan figyeli a mozgásokat, ami 2008-ban nem volt jellemző. Olyan extrémitásokra is hajlandóak, hogy cégek által kibocsátott kötvényeket vásároljanak, az illikviditástól megszorult pénzügyi alapoknak kölcsönöket folyósítsanak. Ezek elképzelhetetlenek voltak 2008-ban. A jegybanknak per pillanat nincs tabu, mindent megtesznek, amit szükségesnek látnak, hogy enyhítsék a pénzügyi nyomást a piacokon. A politikusok is máshogy állnak ehhez a válsághoz, mint 2008-ban. Akkor hallani sem akartak bármiféle banki mentőcsomagról. Mint korábban írtam a pénzügyminiszternek könyörögnie kellett, hogy a kongresszus megszavazza a segélyt. Most az első szóra, demokrata vagy republikánus, azonnal rábólint a pénzügyi segélyekre. Olyan extrém gondolatokat sem vetnek el, hogy minden amerikai állampolgár készpénzt kapjon a szövetségi kormánytól. Ez a fajta hozzáállás szintén elképzelhetetlen volt 2008-ban, akkor inkább arra koncentráltak, hogy bűnbakokat keressenek.

Nem akarom elbagatellizálni a koronavírus által okozott gazdasági lassulást, de szerintem fontos kiemelni, hogy

míg 2008-ban a bajok belülről keletkeztek és épültek fel évek alatt, addig a koronavírus egy hirtelen jött külső probléma, amit könnyebb kezelni.

A 2008-as összeomlásra nem volt oltás, nem lehetett egyik pillanatról a másikra megszüntetni, nem volt időhatár, nem tudtuk mikor lesz vége. Most úgy számolhatunk, hogy kb. 10-12 hónap múlva már lesz védőoltás és akkor a világgazdaság fellélegezhet.

 

Kardos Zsolt
Senior termékspecialista

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.