orosz gazdaság

Oroszország – befektetői szemmel

by totalreturn 2019. március 5.

Oroszország a világ egyik legkülönlegesebb gazdasága, ami ma valódi csemegékkel és (legfőképpen) jelentős hozampotenciállal vonzza a befektetőket. GDP-je alapján ugyan csak a 12. helyen áll a nemzetek ranglistáján, ám elképesztő geopolitikai adottságai miatt megkerülhetetlen erőt képvisel a globális gazdasági térben. Nyersanyagexpotőrként napi 11 millió hordónyi kőolajtermelésével, valamint évi 725 milliárd köbméter gázexportjával az összes többi ország iparára, mezőgazdaságára és lakosságának jólétére hatást gyakorol.

 

Befektetőként Oroszországban

Oroszország gazdasági erejéből magánbefektetőként többféleképpen is profitálhat. A régió sajátosságaira tekintettel azonban az egyedi tőkepiaci műveletek helyett érdemes a kollektív befektetési formákat előnybe részesítenie.

Egy orosz kitettségű befektetési alap például kiváló lehetőséget kínálhat arra, hogy színesítse portfoliójának összetételét és amivel bár még mindig magas kockázat mellett, de szakérő elemzők és portfólió menedzserek segítségével aknázhatja ki a régióban rejlő befektetési lehetőségeket.

 

5 érv az orosz gazdaság mellett

Számos tényező teszi izgalmas befektetési célponttá az orosz gazdaságot, érthető tehát, hogy egyre több befektetés-elemző lát hosszú távú hozampotenciált a régióban.

 

  1. Felminősített gazdaság: Oroszország egyre jobb adósnak bizonyul, aminek köszönhetően 2019-től már mindhárom hitelminősítő szerint a „befektetésre javasolt” kategóriába tartozik. A Fitch februárban módosította BBB- kategóriára (pozitív kilátásokkal) az ország besorolását, míg a Standard & Poor’s szintén BBB-, a Moody’s pedig Baa3-ra javította az ország minősítését az elmúlt egy évben.
  2. Élénkülő orosz innováció: Lassan, de biztosan az orosz iparban (fémipar, hadiipar) is valódi teret kapnak az innovációs projektek, ezért a régió vállalatai egyre inkább képesek levetkőzni korábbi szovjet örökségüket és maximalizálni jövőbeli hatékonyságukat.
  3. Alacsony államadósság: Oroszország GDP arányos államadóssága 13 százalék körüli, ami világszinten is kiemelkedően alacsony. (A nyugati országok esetében ez az érték bőven 60 százalék feletti. (Japánban még a 200 százalékot is jócskán meghaladja!)
  4. Óriási deviza- és aranytartalék: Az Orosz Jegybank devizatartaléka mintegy 475 milliárd amerikai dollárra rúg, míg aranytartaléka közel 1900 tonnára tehető. Ez nem extrémen magas érték, viszont stabil hátteret és elegendő mozgásteret biztosíthat egy esetleges recesszió során.
  5. BRIC és FÁK tagság: Oroszország ugyan nem tagja az Európai Uniónak, viszont két másik gazdasági érdekcsoportban is vezető szerepet tölt be. A legnagyobb fejlődő országokat tömörítő BRIC-ben (Brazília, Oroszország, India és Kína), valamint a szovjet utódállamok jelentős részét magában foglaló Független Államok Közösségében (FÁK). A BRIC (újabban Dél-Afrikával kiegészülő BRICS) és a FÁK is egyre jelentősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezik a világgazdaságban.

 

A rubel másik oldala

A pozitívumokon fellelkesedve sem szabad szó nélkül hagyni azokat a régióval kapcsolatos tényezőket, amik miatt még mindig magas kockázattal kell számolnia Oroszország kapcsán.

 

  • Árfolyamkockázat: A rubelben denominált értékpapírok esetében az átlagosnál jóval nagyobb volatilitással kell számolnia befektetőként, ami gyorsan elégetheti az orosz kötvények vagy részvények termelte korábbi hozamokat. Ez a tény is a kollektív befektetés mellett szól!
  • Érzékeny gazdasági modell: Oroszország gazdasága nem diverzifikált! Nagyrészt az állami befolyás alatt lévő stratégia ágazatokra (olaj, gáz, bányászat) épít, melyek nyereségessége erős korrelációt mutat a világpiaci árakkal. Egy előre nem várt válság kirobbanása esetén, akár rövid idő alatt is jelentős visszaesést produkálhatnak az orosz húzóágazatok.
  • Politikai kockázat: A politikai vezetést számos kritika érte az elmúlt években, aminek köszönhetően gazdasági szankciók is bevezetésre kerültek Oroszországgal szemben. Ezek száma a jövőben akár meg is nőhet, még nagyobb nyomás alá helyezve az orosz gazdaságot és a -vállalatok termelőképességét.

 

A fenti egyedi kockázatokat megfelelő diverzifikációval csökkenteni lehet, vagyis ha kockázati preferenciája alapján alkalmas arra, hogy portfóliójának egy részén a magasabb hozam reményében magasabb kockázat vállaljon, akkor érdemes mérlegelnie az orosz lehetőségeket.

 

Felkeltettük az érdeklődését?

Amennyiben szívesen színesítené portfólióját Aegon Russia befektetési alappal, nyisson Aegon Online Értékpapírszámlát és spórolja meg a vételi jutalékot!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.