könyvajánló

Befektetési tippek, amik 61 éve jól működnek

by totalreturn 2019. február 27.

„85 százalékban Benjamin Graham, 15%-ban pedig Philip A. Fisher vagyok” – állítja magáról minden idők legsikeresebb befektetője Warren Buffett.  A világhírű pénzügyi szakem bermentorainak köszönhetően mára közel 100 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak.

Napjaink méltánytalanul kevés szó esik  a két lángelme szellemi örökségéről. Pedig Philip A. Fisher ügyfelei igazán irigylésre méltó track recorddal rendelkeztek. Az évtizedeken át tartó kiemelkedő, gyakran  kétszámjegyű hozamokról korunk befektetői még álmodni sem mernének.

Persze akkoriban más szelek fújtak akkoriban a piacokon, minden tekintetben! Ennek ellenére manapság is rengeteget tanulhat bárki Fishertől, aki szakmai tapasztalatait 15 pontban és 3 zseniális könyvben foglalta össze az utókor számára. Ez utóbbiak Magyarországon 1 kötetben jelentek meg, “Közönséges részvények – rendkívüli profitok” címmel.

 

“A könyvet ajánlom minden olyan befektetőnek,

kicsinek és nagynak egyaránt, aki NEM az alábbi filózófiát követi:

“Már eldöntöttem, ne zavarj össze a tényekkel”

– kezdi sorait Philip A. Fisher a könyvében

 

Philip A. Fisher módszere

Fisher meglátásai a könyvben és a való életben is kizárólag a részvényekre fókuszáltak, alig ejtve szót a befektetési alapokról. Ennek oka, hogy e gondolatok megszületésekor – 1934 és 1958 között – még az Egyesült Államokban is gyerekcipőben járt a befektetési alapok piaca. Manapság maga Fisher is minden bizonnyal az alapok hatékonysága mellett tenné le a voksát.

A befektetői szemlélet szempontjából viszont ez irreleváns kérdés, hiszen az alábbi pontok mindegyike egyaránt megállja a helyét a vállalati kötvények, az egyedi részvények és befektetési alapok esetén is. Íme 8 konkrét tipp, minden idők egyik legprecízebb befektetés-elemzőjétől:

 

  1. Vizsgálja meg a K+F tevékenységet! Fisher már 1958-ban – korát megelőzően -letette a voksát a kiemelt kutatás-fejlesztési tevékenységet végző vállalatok mellett. Érvelése máig helytálló, hiszen az egyedi know-how alapfeltétele a gazdálkodó szervezetek hosszú távú nyereségességének.
  2. Ellenőrizze a vezetőket! A magas rangú vezetők tapasztalata, gondolkodásmódja, lojalitása és tisztessége kulcsfontosságú lehet a vállalatok jövőjének szempontjából. Így érdemes lehet utánajárni a kiszemelt cégek közösségi jelenlétének vagy a vezetőkkel készült interjúknak, ami rengeteg hasznos információt hordozhat magában.
  3. Vegye szemügyre a vállalati struktúrát! Érdemes górcső alá venni a sales, a marketing és a vállalati kultúrával kapcsolatos nyilvános információkat is. Innovatív csatornákon értékesít-e a vállalat? Megfelelő figyelmet fordít-e az ügyfélélmény fenntartására a szervezet? Milyen mértékben valósulnak meg az előre bejelentett ötletek vagy tervek? Ez ugyan alapos munkát igényel, de nagyon kifizetődő lehet.
  4. Kerülje el a túlzott diverzifikációt! Az értékpapírok egyedi kockázatának megosztása nagy mértékben hozzájárulhat egy befektetési portfólió biztonságához. A túlzott diverzifikáció azonban átláthatatlan portfólióhoz és káoszhoz vezethet, ami szintén veszélyt hordozhat magában.
  5. Ne filléreskedjen! Ha hosszútávon gondolkodik befektetései kapcsán, akkor teljesen mindegy, hogy 1 százalékkal alacsonyabb vagy magasabb árfolyamon jut hozzá a befektetési alapokhoz vagy a részvényekhez. Ebben a kérdésben lehet rugalmas (ésszerű keretek között)!
  6. A válság egyben lehetőség is! A recesszió és a tőkepiaci válság is mindig hordoz magában olyan lehetőségeket, amire helyesen reagálva bármilyen piaci környezetben nyereséget érhet el. Jó példát jelentenek erre az abszolút hozamú alapok, amik az emelkedő és csökkenő árfolyamokból is képesek profitálni.
  7. Ne kövesse a csordát! Ne elégedjen meg soha azzal az érvvel, hogy a többi befektető is Önhöz hasonlóan döntött. Ne feledje, hogy célja nem a legnépszerűbb, hanem a legnagyobb hozamot biztosító befektetés felkutatása és ezek nem feltétlenül járnak kéz a kézben. Sőt, a piaci tapasztalat épp azt mutatja, hogy legtöbbször negatív korreláció van a kettő között, azaz nem érdemes a csordára hallgatni.
  8. Felejtse el az IPO-t! Fisher nem szimpatizált a IPO-kal, mert véleménye szerint azokról a valódi hasznot éppen a részvénykibocsátás során söprik be a kockázati tőkét befektető cégek.

 

Ha jobban belegondolunk hihetetlen, hogy még hat évtized távlatából is igaznak bizonyulnak Fisher gondolatai, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Warren Buffett máig alkalmazza őket.

A 20. század zseniális befektetői közül már sajnos a legtöbben nem lehetnek köztünk (Fisher 2004-ben hagyott itt minket), de elemzéseiken, könyveiken vagy frappáns mondásaikon keresztül máig ellátnak bennünket bölcsességekkel.

 

Kép forrása: intelligent investieren

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.