feltörekvő piacok részvénypiacok

Nem érdemes temetni a feltörekvő piacokat

by Total Return 2023. december 27.

Dercze Zoltán, VIG Alapkezelő

Ugyan összességében 2023 ismét a feltörekvő piaci részvénypiacok alulteljesítését hozta a fejlett piaci tőzsdékkel szemben, de azért találni több olyan országot is, amelyek kivételként erősítik a szabályt és akár az év nagy nyertesével, a technológiai részvények átlagos árfolyam változását követő amerikai Nasdaq 100 index 50 százalékos árfolyam nyereségével is versenybe tudtak szállni.

Feltörekvő országok 2023-as teljesítménye (USD, december 20-ig)

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

A legnagyobb nyereséget Közép-Európában lehetett elérni: a varsói tőzsde a piac- és EU-barát kormányváltás, a magyar tőzsde az erős vállalati eredmények és kedvező hírek miatt közel 50%-ot tudott emelkedni (a “büntető adóktól” megszabaduló Telekom árfolyama például egyenesen megduplázódott). Szintén jól lehetett keresni több latin-amerikai ország részvény piacán is: Brazília, Peru vagy éppen Mexikó átlagosan 30-40 százalékkal értékelődött fel – utóbbi kiugró teljesítményét az erős gazdasági növekedési momentum fennmaradása, és a világ egyik legmagasabb reálkamat szintje támogatta.

Ázsiában India, Tajvan és Dél-Korea is bőven kétszámjegyű tőzsdei eredményt ért el. India nemcsak népességben, de növekedés terén is megelőzi már az elmúlt évtizedek befektetői kedvencének számító Kínát (az IMF a belső kereslet növekedés és a külföldi beruházási boom miatt 6,3%-ra emelte idei és 2024-es GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését), míg Kína gazdasága 2023-ban “csak” 5 százalékkal, jövőre 4,2 százalékkal bővülhet. Dél-Korea és Tajvan pedig elsősorban a mesterséges intelligenciához kapcsolódó hype miatt lett a befektetők kedvence az idei gyenge vállalati eredmények ellenére, ami 18% illetve 26% átlagos árfolyam emelkedésben öltött testet. Az ázsiai összképet gyakorlatilag Kína egyedül rontotta le idén, amely több, mint 10%-os esésével, és az év nagy részében a feltörekvő indexen belül közel 1/3-os súlyával nyomás alatt tartotta az egész régió teljesítményét. Nem érdemes tehát temetni az egész feltörekvő régiót, vannak kifejezetten érdekes országok jó kilátásokkal 2024-re is.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.