piaci érdekesség

Napi chart – közeleg az adósságplafon körüli csatározás

by totalreturn 2017. szeptember 6.

A legutóbbi 4 hetes amerikai T-Bill aukció már erősen tükrözte a befektetők aggodalmait.

Az aukción 1,3%-on keltek el a rövid papírok, ami egyben azt jelenti, hogy már meghaladták a 2 éves papír hozamát (szigorúan véve szaknyelven ezt a hozamgörbe invertálódásának nevezzük, ami leginkább csak adósságproblémák esetén szokott előfordulni). Mindez annak köszönhető, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak, hogy Trump és a Kongresszus nehezen jut majd dűlőre az adósságplafon kapcsán (szokásos móka).

Legutóbb 2008-ban volt ugyan erre példa. Amikor 2013-ban eléggé kiéleződött a vita Obama és a Republikánusok között (ugyancsak az adósságplafon körül), akkor csak közel kerültünk ehhez a helyzethez, de a hozamgörbe nem ivertálódott.

Persze senki sem számít arra, hogy ne lenne (legalább idővel) megoldása a helyzetnek, hiszen egy valós defaulttól való félelem esetén ennél sokkal magasabb szinten (50-80%-on, vagy még feljebb) lenne már a hozamszint. Mindazonáltal Trumpnak elég sok mindent kellene rendbe tennie e mellett is és a track recordja sem igazán jó, szóval készüljünk fel egy kis huza-vonára ennek kapcsán.

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Forrás: Bloomberg

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.