fogyasztói kosár infláció

Nagy az öröm, pedig az infláció nem tűnt el

by Total Return 2023. augusztus 9.

Júliusban némileg a piaci várakozások alatt, 17,6%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ezzel nem csak, hogy folytatódott Magyarországon a dezinfláció, de a korábbi előrejelzéseket igazolva az üteme is felgyorsult.

Teljesen azonban mégsem nyugodhatunk meg. Habár év/év alapon (azaz az elmúlt 12 hónap változását mérve) kedvező számok láttak napvilágot, havi alapon még mindig az árak emelkedéséről beszélhetünk. A megelőző hónaphoz, júniushoz képest 0,3%-kal kerül többe egy, a KSH fogyasztói kosarát vásárló honfitársunk élete.

Az év/év alapú index főként a bázis hatások és az élelmiszerárak csökkenése miatt jött lejjebb, de a tartós cikkek áralakulásának is jót tett a forint közelmúltbeli erős teljesítménye. Vannak azonban negatív hírek is. A háztartási energiaárak közel egy éve tartó folyamatos csökkenése júliusban megállt, melyet főként a vezetékes gáz 2,9%-os havi áremelkedése okozott. Az áremelkedés azoknak a háztartásoknak az elszámolásához köthető, akik tavaly augusztus óta átalány árat fizettek az energiáért. Az olajár közelmúltbeli emelkedése sem tett jót a hazai inflációnak, hiszen közel két hónapja dráguló benzinárakkal találkozhatunk a kutakon. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a szolgáltatások ára nem, hogy havi alapon, de még éves alapon is felfelé mutató trendet követ.

Közel sem megnyugtató tehát a kép, ezt mondhatjuk, hogy a jelenleg Magyarországon tapasztalt dezinfláció nagyrészt az élelmiszerárak csökkenésének és a tavalyi évi magas bázisnak köszönhető. A forint erős teljesítménye megtört, ennek a hatása jelentkezni fog a tartós cikkeknél és az üzemanyagáraknál is. Nem szabad tehát előre inni a medve bőrére, hiszen ha az egyetlen igazi hajtóerő, azaz az élelmiszerárak csökkenése megáll, akkor nagyon nehéz és hosszadalmas lesz a jegybank által kitűzött cél elérése.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.