részvény

ESG-fordulat mentheti meg a Volkswagen részvény árfolyamát

by Total Return 2023. augusztus 7.

Megérkeztek a Volkswagen konszernek a 2023 első féléves üzleti számai. Bár az értékesített darabszámok igen imponálók lettek, a pénzügyi eredmények esetében azonban már árnyaltabb a kép.  A konszern az idei első félév során 4,88 millió darab autót adott el, ami közel 13%-os növekedés 2022 első hat hónapjához képest. Ennek köszönhetően magasabb számokat láthatunk a pénzügyi eredmények „legfelső sorában” is: a bevételek 156 milliárd euróra emelkedtek, ami több, mint 18%-kal magasabb a tavaly ilyenkor publikáltnál.

A VW-részvények a frankfurti tőzsdén

forrás: Google Finance

Az első féléves adózott eredmény viszont közel 20%-kal zsugorodott (így a profit 8,5 milliárd euró lett). A fenti eredmények összességében inkább negatívan hatottak a Volkswagen részvény árfolyamára. Míg a német részvénypiacot reprezentáló DAX index július végéig 18%-ot emelkedett, addig az autógyártó tőzsdei árfolyama csupán 3%-ot. A visszafogott részvényárfolyam alakulást részben a már említett, gyengébb pénzügyi eredményekre lehet visszavezetni, de ami talán ennél is fontosabb, hogy a társaság fokozatosan visszaszorul a világ legnagyobb autópiacán, Kínában de kérdéses az is, hogyan fogja tudni megtartani a vezető pozícióját Európában. Hiszen – ahogyan Kínában – Európában is az elektrifikáció az autóipar jövője, és a VW-csoportnak az elektromos autózás terén még nincs meg az a tapasztalati előnye, mint a hagyományos autók terén. Ráadásul a kínai autók minősége javul, miközben az áruk jelentősen alacsonyabb, mint a németeké, így azok beáramlása Európába Damoklész kardjaként fenyegeti a Volkswagen jövőbeli kilátásait.

Természetesen a német autóipari óriás sokat tesz azért, hogy megőrizze vezető pozícióit. Nemrég jelentette be például, hogy közös partnerséget köt a kínai Xpenggel az olcsó villanyautók gyártása kapcsán (a két említett részvényből például közvetett módon az Union Greentrends alap is tart), amivel a kínai piaci pozícióját próbálja tartani. Európában pedig a villanyautók terén továbbra is piacvezető a VW: míg globálisan 50%-kal növelte az első félévben a villanyautó eladásait, az EU-ra nézve ez az arány közel 70% – így ha a jövő bizonytalan is, a jelen egyelőre rendben van.

Van azonban egy olyan elem is, aminek jelentős hatása lehet a részvény árfolyamra és valószínűleg kevesen gondolnak rá. A Volkswagen vezetését gyakran kritizálják az egyik kínai gyáruk miatt. Még az éves közgyűlést is megzavarta néhány tüntető, a vádak szerint az üzemben és a beszállítóknál kényszermunkát alkalmaznak, amelyet a cég helyi és nemzetközi vezetői is egyértelműen tagadtak. Ha a Volkswagen részvényeit a tanúsító szervezetek az ESG szempontok oldaláról negatívan ítélik meg, sok, a felelős befektetést célul kitűző részvényalap esetén kerülhetnek tiltólistára a társaság papírjai (mi már januárban tapasztaltunk hasonlót). A potenciális befektetői kör jelentősen szűkülése pedig gyengíti a tőzsdei árfolyamot.

Most azonban fontos változás állt be ezen a téren, aminek következtében az elpártolt befektetők visszatérhetnek. Oliver Blume, a Volkswagen első embere ugyanis nemrég bejelentette, hogy egy független külső szereplőt kérnek fel  az emberi jogi kérdések kivizsgálásában a hszincsiangi VW-gyár kapcsán. Ugyan továbbra is tagadják a vádakat, de ha ezt egy külső, független szakértői csapat hivatalosan is megerősíti, az megnyithatja az utat a tiltólistákról való lekerülés előtt (így a részvény például az erős ESG-szemlélettel rendelkező VIG Maraton alap befektetései közé is bekerülhet). A jövőbeni eredmények mellett a fenti vizsgálat megvalósulását és annak eredményét is érdemes tehát nyomon követni.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.