befektetési alapok fenttarthatóság innováció

Miért a VIG Alapkezelő? Új fejezetek a régiós vagyonkezelésben

by Total Return 2024. május 23.

Új befektetési alapokkal rukkoltunk elő Közép-Kelet Európában, amelyek reményeink szerint új fejezetet nyitnak a régiós vagyonkezelési piacon. A VIG Alapkezelő működésének eddigi 29 éve alatt mindig is élenjáró volt az új konstrukciók bevezetésében.  Nincs ez másképp most sem. 

 

Amikor egy-egy új befektetési alappal jövünk ki, a piacra lépést mindig többlépcsős mérlegelési folyamat előzi meg. Innovatív piaci szereplőként mindig olyan terméket kívánunk alkotni, ami lehetőség szerint egyedülálló. A világon rengeteg hagyományos, talán sokszor már kicsit “unalmas” befektetési alap működik, amelyek mára már jelentős hányada passzívan, kisebb-nagyobb eltéréssel követ egy-egy indexet, vagy benchmarkot.

Mi ezzel szemben mindig is az aktív vagyonkezelés mellett tettük le a voksunkat és valami újat szeretünk alkotni. Amilyen még nem volt egy-egy piacon. Legyen benne egy jó sztori, amit a befektetők és az értékesítők is könnyen megértenek és ami felkelti az érdeklődésüket. Kínáljon természetesen valós hozampotenciált, hiszen a “nap végén” a befektetők számára talán ez az egyik legfontosabb szempont. Fektessen be olyan területen, ahol igazi szakértők vagyunk. És legyen összhangban a VIG Alapkezelő és a nemzetközi VIG csoport legfontosabb értékeivel és üzleti filozófiájával.

Innovatív alapkezelőként törekszünk rá, hogy modern befektetési stratégiákat honosítsuk meg. A VIG Active Béta újszerű befektetési stratégiája egész Közép-Kelet Európában ritkaságnak számít. A faktor alapú befektetést végző alap a kurrensebb nyugati vagyonkezelői sztenderdeknek megfelelő “intelligens béta” stratégiát követ és matematikai algoritmusokkal azonosítja az ígéretesebb befektetéseket. Ezzel pedig átlag feletti kockázatarányos hozam elérését célozzuk meg mind a magán, mind pedig az intézményi befektetők számára.

Rendhagyó befektetési stratégiáink közé tartoznak a megatrend jellegű befektetések is, mint a nemrég indult a VIG InnovationTrend és SocialTrend alapok (ilyen, a normál gazdasági ciklusokon túlnyúló, általában globális, az egész világot érintő hosszú távú folyamatokba fektető alapot is mi indítottunk először Magyarországon, még 2018 Októberben).  Hogy miért fontos ez a terület?  A világ ki van téve a megújulás kényszerének, ki van szolgáltatva az újításoknak. A jövő nem fog úgy kinézni, mint a múlt. Semmi sem olyan biztos, mint a változás. Visszafordíthatatlan folyamatok zajlanak, a technológia fejlődése már rövid időn belül is alapjaiban rázza meg a világot – elég csak a mesterséges intelligenciát övező valós lehetőségekre és hype-ra is gondolni – a demográfiai változások pedig lassabban, hosszabb idő alatt fejtik ki hatásukat.

Ezeknek a megatrendek azonosítása fontos befektetői sikertényező. Segít megérteni a befektetési környezet alakulását a következő évtizedben, és azon túl is. A  lehetőségek felé terel bennünket, miközben távolít azoktól a területektől, amelyek a folyamatok vesztesei lehetnek. A gazdasági és társadalmi környezet ilyen mélyreható változásaira való összpontosítás hozzájárul, hogy a VIG Alapkezelőnél végzett befektetéseink fenntarthatóak és hosszú élettartamúak lehessenek.

A célzott megatrendekbe történő befektetések során kiemelt figyelmet fordítunk az ún. ESG, (Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási)) tényezőkre. Azon vállalatok, amelyek működésük során törekszenek a magas ESG score elérésére, nagyobb valószínűséggel lehetnek sikeresebbek és húzhatnak hasznot a megatrendekből is. Az ESG szempontok figyelembe vétele fontos európai érték, ami mellett az egész VIG csoport magasan elkötelezett. A kibocsátás előtt álló, a környezeti fenntarthatóságot támogató VIG GreenTrend részvény- és GreenBond kötvényalap ún. Article 9-es alapok lesznek. A fenntartható befektetések legmagasabb szintjét az Article 9-es (sötétzöld) alapok képviselik, melyeknek célja a fenntartható befektetés, azaz a környezetre vagy társadalomra gyakorolt pozitív hatás kifejtése. Az ilyen “sötétzöld” alapok kibocsátásában is úttörők vagyunk, mint ahogy az ESG szempontok figyelembe vételében is: még a holland Aegon csoport tagvállalataként Magyarországon és a régióban az elsők között vezettük be a fenntarthatóságot fókuszba állító befektetési szemléletmódot.  A fenntartható befektetések terén végzett munkánkat az elmúlt években kétszer is az ÉV Hazai ESG Alapkezelője díjjal ismerték el.

Az elmúlt évtizedekben számos rangos elismerést vehettünk át. A közel 30 éves múltra visszatekintő társaság jogelődje, az Aegon Global Asset Management közép-kelet európai régiós vagyonkezelői központjaként négy alkalommal nyerte el Az Év Alapkezelője díjat. Célunk, hogy a VIG Alapkezelő a dicső múltnak megfelelően, a jövőben is igazi szakmai műhelyként működjön. Tevékenységünket és és céljaink elérését nagyban támogatja a tőkeerős nemzetközi háttér: 2020. Novemberétől az UNION és Alfa biztosítókat is magában foglaló, osztrák székhelyű VIG csoport tagjai vagyunk. Mintegy 1300 milliárd forintnyi vagyont kezelünk, számos cégcsoporton belüli és azon kívüli ügyfelünk számára. A 200 éves múltra visszatekintő Vienna Insurance Group (VIG) a 180 milliós lakosságú Közép- és Kelet-Európa vezető biztosítási csoportja, amely 30 országban 50 társaságot tulajdonol és mintegy 25.000 dolgozót foglalkoztat.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.