AI fogyasztószerek Megatrendek piacok

Hogyan keressünk pénzt a holnap sikerein – már ma? A jövő befektetéseit kínálja a VIG Alapkezelő!

by Total Return 2024. május 22.

Spotify, Netflix, Nvidia, fogyasztószerek – mi bennük a közös? Üzleti és kamatciklusokon, inflációs trendeken átívelő megatrendeket képviselnek, amelyek a mai bizonytalan világban is a tartós növekedés lehetőségét kínálják.  Richter Péter, a VIG SocialTrend ESG és az InnovationTrend ESG részvényalap portfólió menedzsere két  kulcsfontosságú területet állított a fókuszba, és megmutatja, kik lehetnek a folyamatok nyertesei.  Szerepelnek ezek a befektetések az Ön portfóliójában is?

 

A világ strukturális változásait követő,  tematikus befektetések a nyugati világban egyre népszerűbbek. Minden változás kockázatokkal, de jelentős lehetőségekkel is jár azoknak az iparágaknak, amelyek a változások jobb oldalán állnak. Kik lehetnek a nyertesek és kik a vesztesek?

A megatrendek hatalmas erők, amelyek évszázadok óta változtatják meg az életünket. Átalakítják a globális gazdaságot, az üzleti életet és a társadalmat.

Ugyanakkor olyannyira szerteágazó folyamatok az élet legkülönbözőbb területén, hogy nem lehet egyetlen befektetéssel megragadni őket. Ezért is azonosítunk olyan befektetési témákat, amelyek egyrészt jól fókuszáltak, másrészt azért elég széleskörűek is hozzá, hogy biztosítsák a diverzifikációt.

 

Melyek legígéretesebb területek?

Az egyik fő csapásirány a társadalmi változásokkal kapcsolatos,  ezt a területet céloztuk meg a SocialTrend alappal. Ezek lassabban beérő folyamatok, az azokat kiszolgáló iparágak a rövidtávú gazdasági ciklusoktól többé-kevésbé függetlenek. Nagyon izgalmas demográfiai folyamatok zajlanak, amelyek egész iparágak jövőjét határozzák meg: a világ népessége napi 200.000 fővel nő (ma 8,1 milliárdan vagyunk, ez a szám az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re 9,8 milliárdra nő), ami egyre erősebb és hatékonyabban működő agráriumot és élelmiszeripart kényszerít ki, ezért ezekben az ágazatokban például aktív befektetők vagyunk. A társadalom öregszik (jelenleg 10% a 65+ korosztály részaránya, ez 15%-ra nőhet a következő évtizedekben), ami nemcsak az egészségügyet értékeli fel, de a fogyasztási szerkezetet is átalakítja. Hangsúlyos terület a növekvő egészségtudatosság is: 2035-re a világ népességének fele lehet már túlsúlyos, a fogyást elősegítő szerekben – és gyártóikban – stabilan növekvő a potenciál.

forrás: VIG Alapkezelő

Nem véletlenül idézik a közgazdászok gyakran a 19. században élt Auguste Comte francia filozófus híres mondását, miszerint „A demográfia maga a végzet”. Hosszú távú folyamatokról beszélünk: mikor produkálnak szemmel látható eredményeket ezek az ágazatok, illetve a releváns részvények árfolyama?

Nem évtizedekben kell gondolkodni: véleményem szerint már 5 év alatt látható eredményeket produkálnak. Kiszámíthatóbb, kevésbé volatilis – bár nem kockázatmentes – befektetésekről van szó. Az alap részvénykitettsége egyébként százszázalékos, a felét kitevő mintegy 90 egyedi részvény közé pedig olyanokat válogattunk, mint a fogyasztószereket gyártó dán Novo Nordisk és amerikai Eli Lilly, a megváltozó vásárlási szokások szimbólumának számító Amazon e-kereskedelmi óriás vagy éppen a fiatalabb korosztályok új kedvenceinek számító Spotify vagy Booking.com részvényeit. De szemmel látható súlyt képvisel például a biztosítói szektor is: az egyre kevésbé fenntartható állami nyugdíjrendszerek a magánpénzügyi szolgáltatók aranykorát hozhatják el.

 

A másik megcélzott terület, a technológiai fejlődés ennél gyorsabb üteműnek tűnik. 

Míg a SocialTrend alacsonyabb volatilitása miatt jó kockázatkezelési eszköz, addig a kockázatosabb InnovationTrend magasabb hozam potenciállal rendelkezik egy bikapiacon, illetve a két alapot lehet – a mindenkori tőzsdei ciklusnak megfelelően – váltogatni. Az InnovationTrend portfóliójában is izgalmas sztorik vannak, kicsit a Nasdaq amerikai technológiai tőzsdét idézi: a technológiai szektor, a mesterséges intelligencia dominál, és olyan szexi kitettségekkel is rendelkezik, mint a Tesla, a Meta, a Netflix vagy a Google. Ezeknek a részvényeknek, vállalatoknak magasabb a növekedési potenciáljuk (igaz, jobban is ingadozik a kurzus), az elmúlt egy évben több mint 40%-kal emelkedett az árfolyamuk. Mivel ezeket a márkákat a fiatalabb korosztályok jól ismerik, és használják is, így minden bizonnyal népszerű lesz majd a körükben a befektetési alap is. De a hosszú távra befektető, intézményi szereplők számára is: utóbbiak befektetési horizontja ugyanis jól összemérhető a megatrendek termőre fordulásával.

forrás: VIG Alapkezelő

 

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.