befektetési alapok elemzés infláció

Mibe lehet fektetni, ha a tartós inflációtól félünk?

by totalreturn 2021. november 26.

“Sok olyan tényező van, melyek miatt a jelenlegi magasabb inflációs környezet akár tartósabban velünk maradhat, de erre az időszakra is léteznek megfelelő befektetési lehetőségek” – mondta az Aegon Alapkezelő rendezvényén Bakos Ádám, a cég kötvény deskjének vezetője. A szakember néhány konkrét ötletet is megosztott arról, mivel lehet most pénzt keresni.

 

 

Tartós vagy átmeneti?

 

Globális infláció alakulása 1981-2021 

 

“Az elmúlt húsz évben gyakorlatilag az volt megszokott, hogy nem volt infláció a piacokon. Egyelőre nem tudni, hogy a mostani megugrás mennyire lesz tartós, de már az is rendkívüli, hogy hosszú idő után először kell érdemben beszélni az emelkedő inflációról” – mondta előadásában Bakos Ádám. Az Aegon Alapkezelő szakembere szerint sok jel mutat abba az irányba, hogy az infláció emelkedése akár tartós is lehet – persze nem mindegy, mit értünk tartósság alatt. Az áremelkedés két-három évig is lehet átmeneti, de a befektetőknek arra már reagálniuk kell.

Lakossági inflációs várakozások

 

+Most egyszerre sok dolog áll együtt ahhoz, hogy ne csak egyszeri megugrásra számítsunk. Ilyen a 2008. óta rendkívül laza monetáris politika, a folyamatosan élénkítő fiskális politika, a kínálati oldal fennakadásai, illetve a lakosság inflációs várakozásainak megugrása” – mondta Bakos.

Monetáris politika 2010-2021

 

Nemzetközi fiskális politika bemutatása 2021

 

Ellátási lánc problémáinak hatása az inflációra

 

Szerinte fontos strukturális tényező lehet az olcsó kínai munkaerő eltűnése, az ázsiai országban. A következő években várhatóan tetőzik majd a munkaképes korú népesség száma, majd azután csökkenni kezd. A következő évek másik fontos globális kérdése lehet az egyenlőtlenségek kezelése, ami szintén az infláció emelkedése irányába hathat, hiszen a keresletet élénkítheti a szegényebbeknek juttatott támogatásokkal.

Struktúrális változások hatása az inflációra 2020-as években

 

 

Mibe érdemes most fektetni?

 

Az Aegon szakembere előadásában arról is beszélt, milyen befektetések teljesíthetnek jól ebben az időszakban:

 

  • A kötvénypiac jelenleg nagy kérdőjel, mivel egy több éves bika piac után vagyunk, sokan még életükben nem találkoztak tartósan emelkedő kamatkörnyezettel. Bakos Ádám szerint a kamatkockázatot most a piacok többségén kerülni érdemes, egy-két éven belül akár 50-100 bázispontos hosszú hozamemelkedésre is van esély. Vannak persze kivételek, ahol már érdemes vásárolni, példaként hozta fel Brazíliát, ahol már jelentős kamatemelés van beárazva.

Befektetés fejlett piaci kötvényekbe infláció idején

 

  • A részvénypiac hosszútávon a legjobb befektetés, de rövidtávon nagyon fontos a szelekció. A történelmi tapasztalatok alapján lehet arra következtetni, hogy egy emelkedő inflációs környezetben milyen szektorok teljesíthetnek jól, közvetlen nyertese lehet például a bányaipar, míg közvetetten a bankok profitálhatnak az emelkedő marzsokból.

Infláció idején jól teljesítő részvények

 

  • Visszatérő motívum lehet a következő években a gyenge dollár, ami a feltörekvő piacok számára lehet kedvező.
  • Az árupiaci termékek egy része még nem érte el történelmi csúcsát, ráadásul a klasszikus termékek esetében egyelőre túlpozícionáltság sem látszik.

Árupiaci befektetések bemutatása infláció idején

 

“ A mostani helyzetben lehet jó befektetés az Aegon Panoráma alapja, amit tavaly kicsit átalakítottunk, kifejezetten az inflációra hangoltunk” – mondta Bakos Ádám. Jelenleg az alapban 25-25% az árupiac, a részvények és a kötvények súlya, a fennmaradó részben pedig egyéb eszközök, például ingatlanalapok, egyedi sztorik vagy devizák vannak. A befektetési politika meghatározásánál minden hónapban megnézik, milyen állapotban vannak a vizsgált gazdaságok, jelenleg a legtöbb ország még mindig a túlfűtöttség időszakában van, de közelednek a stagfláció felé. Az alapban jelentős súllyal szerepel most egy ingatlanalap, az európai bankszektor részvényei, az amerikai alapanyagszektor, az energia, a gabona, az ipari fémek, illetve a lítiumbányászat. 

Aegon Panoráma alap infláció hatására átalakított diverzifikált összetétele

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.