hét mesterlövész részvénypiacok

Mi van a részvénypiaci emelkedés mögött és mi jöhet most?

by Total Return 2024. június 24.

Pálfi György, VIG Alapkezelő

Az idei év első negyedévében rendkívül erősek voltak az amerikai részvénypiacok: az S&P500 index több mint 10%-ot emelkedett három hónap alatt. A kimagasló teljesítmény folytatódott a második negyedévben is, június közepéig 5%-kal került feljebb az index. A piaci erőt azonban nagyban árnyalja, hogy az emelkedés kevés számú részvénynek köszönhető, míg a piac többi része egyre gyengébb képet mutat. Míg a nagy amerikai technológiai vállalatok – főként a mesterséges intelligencia térnyerésének vélt vagy valós nyertesei – töretlenül menetelnek, addig a piac többi része esést mutat a negyedévben.

Meddig tarthat ez a kettősség? Az elmúlt egy évben a „Mágikus Hetes” részvények ( Apple, Microsoft, Google parent Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms és Tesla) árfolyama átlagosan 50%-ot emelkedett, míg az S&P500 index maradék 493 vállalata csupán 14%-ot. A hét részvény és a piac többi részének teljesítménye közti divergencia az elmúlt két hónapban begyorsult: míg e hét részvény 15%-kal emelkedett a második negyedévben, addig a piac többi része 2%-ot esett.

Forrás: Bloomberg

Ennek az igen jelentős felülteljesítésnek eredményeként e papíroknak a tőzsdék további alakulása szempontjából egyre nagyobb jelentősége van. A több, mint 600 amerikai tőzsdei részvényt tartalmazó MSCI US indexben a 7 papír súlya elérte a 31%-ot, ilyen mértékű koncentrációra csak az internetes cégek részvényeit felfújó dotcom rally 2000 eleji csúcsa körül volt példa. Ha az idei közel 14%-os piaci emelkedést nézzük, annak kétharmada, vagyis mintegy 9% ennek a hét részvénynek köszönhető (valójában hatnak, mert a Tesla hozzájárulása idén negatív). Csak az AI-őrület legnagyobb nyertesének számító, processzorokat és interfészeket gyártó Nvidia emelkedése adja a teljes index emelkedésének 35%-át.

Forrás: MSCI, Bloomberg

Azt tehát jól látszik, hogy teljesen elvált e papírok – főként az Nvidia –, illetve az index többi részvényének teljesítménye. Ugyanakkor nemcsak a piaci teljesítményben, de a vállalatok növekedési kilátásaiban is komoly különbségek mutatkoznak. A nemrég véget ért amerikai első negyedéves gyorsjelentési szezon igen pozitív képet mutat a vállalati eredmény növekedési kilátásokat illetően. Az amerikai eredmény recesszió már a tavalyi év első felében véget ért, szemben például Európával, ahol még mindig csökkenő számokat láthatunk. Az év/év alapú növekedés a legutóbbi negyedévben meghaladta a 8%-ot, és a várakozások szerint a magas eredménynövekedés fennmaradhat a következő negyedévekben.

Forrás: Bloomberg

 

Ez a kiemelkedő növekedés furcsának tűnhet a jelenlegi szigorú monetáris politika, illetve bizonytalan gazdasági növekedési kilátások mellett. Ha megnézzük azonban a legnagyobb 5 vállalat és a piac többi részének eredmény növekedését, már sokkal konzisztensebb képet kapunk. Míg az első negyedévben az Amazon, a Google, a Meta, a Microsoft és az Nvidia eredménynövekedése átlagosan 64% volt, addig az S&P500 index maradék 495 vállalatának kumulált eredménynövekedése -6%. Ha ezt a ritkán látott növekedési előnyt nézzük, már kevésbé meglepő e vállalatok kiemelkedő teljesítménye, élen az Nvidiával.

A fő kérdés azonban az, hogy meddig tarthat még e vállalatok dominanciája, meddig nyílhat még az olló a nagy technológiai vállalatok és a piac többi részének teljesítménye között.

Forrás: Bloomberg

Ehhez érdemes megnézni, hogy mit vár a piac a „mágikus hetes” és a piac többi részének eredmény növekedésével kapcsolatban. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy míg a növekedési előny a következő negyedévben is fennmaradhat, annak mértéke azonban jelentősen csökken. Ha pedig az év második felét és az azt követő időszakot nézzük, akkor ez az előny eltűnhet. Míg a hét vállalat növekedési üteme csökken, addig a teljes piac növekedési üteme javulhat és már az év végével visszatérhet a magas egyszámjegyű tartományba. Mivel a piac jellemzően 2-3 negyedévvel tekint előre, ez biztató képest fest az eddigi lemaradók számára az év második felére.

Forrás: Bloomberg

De nem csak a rövidebb távú eredményvárakozások határozzák meg a piaci mozgásokat, hanem az is, hogy mennyire optimisták a befektetők a hosszú távú növekedést illetően. Ez főként a piacok értékeltségében jelenhet meg, ahol szintén tágult a különbség a hét részvény és a piac többi része között (4. ábra). Míg az előbbi P/E mutatója 31x, addig az utóbbi 18x, és bár a prémium eddig igen magas volt, az utóbbi hetekben jelentősen tágult.

Forrás: Bloomberg

Annak ellenére tehát, hogy az elemzők csökkenő növekedési előnyt várnak, a piac annak fennmaradását, vagy akár emelkedését árazza – legalábbis ez tükröződik az árazási prémiumok kitágulásában. Nem kizárt, hogy a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek valóban ezt eredményezik majd, ugyanakkor ez komoly kockázatot is jelenthet a piac számára. Főként, ha figyelembe vesszük e részvények – legfőképp az Nvidia – jelenlegi piaci dominanciáját. Ugyanakkor érdemes lesz odafigyelni a részvénypiac többi részére is, könnyen lehet, hogy az év második felében az eredménynövekedés kiszélesedése a mostani magas árazási diszkont mellett jobb lehetőségeket tartogat, mint a mostani vezető részvények valamelyike.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.