innováció kiberbiztonság Megatrendek mesterséges inteligencia technológia

Interjú – Richter Péter a Millásreggeliben a megatrend befektetésekről: “több, mint 70 altrend között rotálunk folyamatosan”

by Total Return 2024. június 26.

Hosszú távú befektetésekről fogunk beszélgetni Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő portfólió menedzserével.

 

Szervusz, jó reggelt kívánunk!

Sziasztok! Üdvözlöm én is a hallgatókat!

Ráadásul Megatrendekről fogunk beszélni, strukturális trendeken alapuló stratégia mentén hogyan lehet befektetni. Először is némi fogalommagyarázat, mik a megatrendek, mik nevezhetők megatrendnek?

Ahhoz, hogy megértsük azt, hogy mik is a megatrendek, szerintem először fontos tisztázni, hogy mik is a ciklikus és a strukturális trendek közötti különbségek. Nálunk a VIG Alapkezelőnél a befektetési döntéshozatal mindig egy befektetési óra alapú elemzéssel kezdődik, ami a gazdasági növekedés és az infláció vonatkozásában ad nekünk egy jó fogódzkodót arra, hogy hol vagyunk éppen a ciklusban, tehát recessziós, fellendüléses, túlfűtött vagy stagflációs gazdasági ciklusban vagyunk, és éppen ebben az adott ciklusban melyik eszközosztály és melyik szektorok teljesíthetnek jól.  Nagyon sok abszolút hozamú és total return alapunk azzal foglalkozik, hogy éppen az adott ciklusban legjobban teljesítő eszközöket választja ki, vagy a legjobb szektorokat. Ehhez képest a megatrend alap megközelítése ennek pont az ellenkezője. Itt nem a ciklikus, hanem a strukturális trendekre összpontosítunk: magának a megatrendnek is az a definíciója, hogy a globális ciklusokon túlnyúló, általában globális, az egész világot érintő, megkerülhetetlen folyamatok.

És akkor tök mindegy, hogy milyen az aktuális ciklus.

Nevezhetjük ennek, igen, mert ezeknek a kereslete strukturálisan nagy.

Hát akkor egy példát szeretnénk kérni, hogy most mi van ilyenkor. Mondj egy megatrendet kérlek.

Előbb pont megatrendekről beszéltetek, tehát a kiberbiztonság is egy megatrend. Nehéz azt elképzelni, hogy például a gazdasági ciklus függvényében egy vállalat olyan döntést hozna, hogy jövőre csökkenti a kibervédelmi kiadásait. De nálunk a VIG Alapkezelőnél három fő megatrend kategóriát különböztetünk meg. Az első fő megatrend kategória a technológia és innováció fókuszú megatrendek. Ide tartozik például, amit előbb említettem, a kiberbiztonság, de ugyanúgy a mesterséges intelligencia, az e-sportnak az előretörése, a robotika, vagy sorolhatnám ezt tovább. A következő fő kategória a társadalmi és a demográfiai megatrendek. Ide tartozik például a népesség növekedése, illetve elöregedése, az egészséges életmódnak az előretörése, ehhez kapcsolódóan az egészségügyi innovációk, de ugyanúgy a következő generációknak a megváltozott fogyasztási szokásai is. A harmadik fő kategória pedig a környezeti megatrendek, ide például nyilvánvalóan a klímaváltozás tartozik, ehhez kapcsolódóan a megújuló energiának az előretörése, vagy akár ehhez a zöld átálláshoz kapcsolódó nyersanyag szűkösség. Sok cikket olvashatunk manapság a rézről, de ugyanúgy ilyen például az akkumulátorokhoz szükséges lítium, vagy akár az uránbányászat.

És akkor ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy azonosítotok egy ilyen megatrendet, akkor maradjunk például ennél a kiberbiztonságnál, és akkor kerestek olyan cégeket, akik ezekből a megatrendekből hasznot húzhatnak? És akkor ezekbe a cégekbe fektettek be, abba bízva, hogy ezeknek az értéke növekedik, hiszen nő a kereslet a szolgáltatásaik iránt.

Ez a logika nagyjából. Tehát van ez a három fő kategória, de ezen belül több mint hetven altrendet követünk. És ha az a kérdés, hogy a befektetők ezt hogyan tudják megjátszani, akkor van már nagyon sok tematikus ETF (tőzsdén megvásárolható befektetési alap) is a befektetési palettán. Ezekkel mi is próbálkoztunk, de nagyon sok hátrányuk van. Az első hátrányunk, hogy ha csak egy ilyen al-altrendet vesz meg a befektető, akkor sokkal nagyobb a lehetősége, hogy egy buborékba tud beülni. A másik nagyon nagy hátránya, hogy nagyon sokszor a befektető például megvesz mondjuk egy luxus ETF-et, akkor nem is igazán magát ezt a szektort veszi meg, mert ezek az ETF-ek nagyon sokszor egyenlő súlyozásúak. Ez azt jelenti, hogy a komponensek benne egyenlő súllyal szerepelnek, miközben mondjuk akár ha egy luxuscikkek iparágát nézzük, maga az árbevétel a három-négy legnagyobb szereplőnél összpontosul. De ilyen például akár egy cloud computing befektetés is, ott is megvesz egy befektető egy ETF-et, több mint 100 elemű ez az ETF nagyjából egyenlő súllyal, miközben mondjuk a felhőalapú szolgáltatást nyújtó vállalatok árbevételei, az 3-4 nagy szereplőnél, Microsoft, Amazon, Oracle és Google-nél összpontosul.

Tehát akkor nem elég szektort venni, hanem meg kell keresni a szektoron belüli vásárlókat. Ez is fontos, illetve a felülteljesítőket illetően?

Igen, illetve fontos a trendek közötti rotáció is. És pont ez, amit mi a VIG Megatrend alapnál létrehoztunk. A lényeg az, hogy mi itt trendek között rotálunk. Egy strukturális trendnek általában három szakasza van, szokták úgy is hívni, hogy “gartner hype ciklus görbe”. Az első szakasz mindig egy “hype” szakasz, amikor a várakozások a valóságtól kicsit elrugaszkodottá válnak, ezt követi egy nagyon gyors kijózanodási szakasz, és utána van egy stabil növekedési szakasz. És mi a Megatrend alapunknál pont ezek között a trendek között rotálunk, attól függően, hogy éppen a gartner hype ciklus görbe  melyik szakaszán helyezkedhet el. Melyik az, ami már a stabil növekedési szakaszban van, és így próbáljuk meg elkerülni azt, hogy például egyetlen egy befektető egy altrendet vesz meg egyedül, akkor beleüljön esetleg egy buborékba.

Tehát maradunk azoknál a területeknél, amiben potenciált láttok. Itt volt például a klímaváltozás, vagy akár a kiberbiztonság, és ezen belül is vannak hullámok, vannak trendek, meg vannak alul-fölül teljesítők, és akkor ezek között is a rotáció ebbe beletartozik?

Pontosan.

Két évvel ezelőtt is irgalmatlan nagy zöldülési trend volt, meg az ESG-ről beszélt. Csak egy katasztrofális évük ezeknek a részvényeknek, mert hatalmas esésben voltak. Mivel a jelöltek túlságosan emelkedtek? És mi van, ha egy megatrend körvonalazódik éppen.  Azt hogy kereskeditek le? Tehát mondjuk az orosz-ukrán háborút nem lehetett látni, de ennek egy megatrendje meglátásom szerint, hogy nő a fegyverek iránti igény a világban, mindenki vadul fegyverkezik, például ez is lehet egy megatrend.

 Igen, ez is egy megatrend, azonban nálunk a VIG Alapkezelőnél az ESG politika miatt fegyvergyártókba nem fektetünk, de például akár az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban az agrárbiznisz is előkerült, mint egy új megatrend, miután ezeknek az agrártermékeknek az exportja, importja nagyon koncentrált volt országonként. És amiatt igazából, plusz meg mert van egy folyamatos népességnövekedés, meg a kínálatból nagyon sok kiesett, jelentősen megnőtt a sokkal hatékonyabb mezőgazdaság iránti igény, globálisan.

Akkor ezek aktívan kezelt alapok.

Ezek aktívan kezelt alapok, igen. Pont amiatt, mert ugye te is említetted, hogy a megújuló energia részében is, aki fektetett, az pont átélhette az elmúlt két-három évben a kijózanodás szakaszt is, amit 2020-ban egy brutális hype fellendülés időszak előzött meg.

Ez megelőlegezett egy nagyon gyors, nagyon nagy növekedést, és amint ez sérült, akkor meg volt egy kiábránduló szakasz. Nyilván ilyenkor a befektető nem nagyon akar benne lenni. A trend középtávon lehet, hogy jó, csak éppen mondjuk közben van egy 10-20-30-40 százalékos bukós korrekció.

Ez történik, és emiatt fontos a rotáció, amit mi a VIG Megatrend alapunknál, ami egy széleskörű megatrendet képvisel, ezt megcsináljuk a befektetők helyett, hogy neki ezzel ne kelljen igazából foglalkoznia.

Naponta,  hetente?

Nem, mert azért mégiscsak strukturális trendekről beszélünk. Egy ilyen megatrend alapnál sokkal kisebb az időzítési kockázat. Miután ezek nyilván hosszú távon fejtik ki a hatásukat. De itt azért havi szinten, vagy akár még gyakrabban is megvizsgáljuk ezeket a tematikákat, vizsgáljuk ugye a trendnek az erősségét, és ennek a trendnek az erősségétől függően rotálunk. Ez azt jelenti, hogy tényleg a Megatrend Alapban több mint 70 altrend benne van egyidejűleg, és úgy súlyozzuk alul-felül őket, hogy éppen melyik trendet gondoljuk a legprosperálóbbnak.

Oké. Mikor indult az alap és mi a track recordja eddig? Hogyan működik?

Ez az alap 2018-ban indult, és van viszont egy előzmény története, mert ez egy klímaváltozás alap volt. És pont ezt vettük észre, hogy a befektetők sokkal nagyobb kockázatot viselnek azzal, ha egyetlen egy szektorba, egyetlen egy altrendbe ülteted be őket. És ezt észrevéve fejlesztettük ki ezt egy több megatrendet tartalmazó alappá, és ez 2018 októberében indult, illetve most az elmúlt három-négy hónapban létrehoztunk két új altrend alapot is. Ugye beszéltem az elején ezekről a három fő megatrend kategóriáról, és a technológiai és innováció fókuszú megatrendeket csomagoltuk most be egy InnovationTrend alapba, míg a társadalmi és demográfiai megatrendeket csomagoltuk be egy SocialTrend nevezetű befektetési alapba.

És ki választotta, hogy melyik áll hozzá közelebb, vagy lát benne esetleg nagyobb potenciált.

Pontosan.

Oké, nagyon izgalmas. Nagyon szépen köszönjük, hogy itt voltál.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.