abszolút hozamú alapok Megatrend befektetési alap Megatrendek

Metaverzum: múló divathóbort vagy ez a jövő?

by totalreturn 2022. március 11.

Egyre többet hallani a metaverzumról, miközben pontosan még senki sem tudja meghatározni, mi is az. Egyesek szerint csak egy újabb átmeneti divathóbort, mások szerint a jövő befektetése.

 

 

Mi az a metaverzum?

 

 

Sokféle értelmezése van jelenleg ennek a fogalomnak, senki sem tudja pontosan meghatározni, mit értünk rajta. A legkönnyebb talán onnan megközelíteni, hogy az internet valamilyen továbbfejlesztett változata, amiben a képernyőhöz között tartalomfogyasztást majd a 3D virtuális valóságban eltöltött idő – emeli ki Dercze Zoltán, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Az, hogy ez a virtuális világ hogyan fog kinézni, illetve milyen tartalommal lesz megtöltve, egyelőre nagy kérdés. 

Ma talán bizonyos játékok, mint a Fortnite vagy a Roblox hasonlítanak leginkább egy elképzelt metaverzumhoz, ugyanis ezek nem csak játékként, hanem közösségi térként is funkcionálnak, ahol az emberek szociális életet is élnek, illetve különböző digitális eszközökkel kereskednek. Emellett folyamatosan épülnek metaverzumnak szánt platformok.

A metaverzum megszületése egy folyamat, ami már jó eséllyel elkezdődött, de egyelőre nagy kérdés, hogy fog kinézni ez a virtuális valóság és milyen tartalommal lesz megtöltve. De akkor mi garantálja a sikert? Röviden: nagyjából semmi. Ugyanakkor Dercze Zoltán szerint az lehet a kulcs, hogy a világ legnagyobb technológiai cégei beálltak a kezdeményezés mögé, mindenki igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani a tortából. Márpedig ha ezek az óriások sikerre akarják vinni a metaverzumot, akkor valószínűleg sikerre is fogják vinni, hiszen ehhez minden eszköz és erőforrás a rendelkezésükre áll.

 

 

Befektetőként hogyan lehet profitálni a metaverzumból?

 

A formálódó új világból persze nem csak a cégek akarják kivenni a részüket, hanem ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők is megmozdultak. Ma még extrém befektetésnek mondható az, ha valaki kifejezetten a metaverzum sikeréből próbál profitálni, de egyre több tőke mozdul meg ebbe az irányba. 

A formálódó virtuális valóságban már most rengeteg pénzt költenek el az emberek. A Decentraland nevű, egyik legnépszerűbb virtuális világban a legolcsóbb parcella (telek) átszámítva nagyságrendileg 11 ezer dollárba kerül, a Birkin luxus táskák NFT változatai közül pedig van, amelyet több, mint 50 ezer dollárért adtak el. A legnagyobb piaca most talán a digitális műalkotásoknak van, amelyek közül is kiemelkedik a CryptoPunk és a Bored Ape sorozat, melyek közül vannak, amik több millió dollárt érő kriptodevizáért keltek el.

Mivel egy kialakulóban lévő, kérdésekkel teli területről van szó, aminek megjósolhatatlan a pontos kifutása, ezért érdemes inkább opcióként tekinteni az ilyen irányú befektetésekre, amelyekben magas volatilitás várható, de a nagy hozampotenciál lehetősége mindenképpen adott a nyertes szereplők számára – emelte ki Dercze Zoltán. Szerinte három csoportba oszthatók azok a cégek, melyek majd nyertesei lehetnek a most formálódó forradalomnak: a platformok üzemeltetői, a hardvergyártók, illetve külön befektetési kategóriát jelentenek a digitalis tulajdonok, mint például műalkotások, földek vagy akár ingatlanok, melyeket NFT-kként lehet adni-venni.

Az Aegon Alapkezelő szakembere szerint mindenképp hosszútávú befektetésként érdemes tekinteni a metaverzumra, mely ma még csak egy formálódó platform. Érdemes szelektálni, egyszerre több eszközbe, jellemzően részvénybe, melyek között lehetnek majd nyertesei a forradalomnak. Dercze Zoltán szerint a diverzifikálást segíthetik például tőzsdén kereskedett alapok (ETF), az Aegonnál pedig a Megatrend Alapban tartanak a metaverzumhoz kapcsolódó, aktuálisan legvonzóbbnak tartott befektetésekből.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.