fogyasztói ár infláció piacok

„Megfogyva bár, de törve nem…” – augusztusban a várakozásokat némileg felülmúlva nőttek az árak.

by Total Return 2023. szeptember 13.

–       Béri Zsófia, VIG Alapkezeő –

Habár így tovább folytatódott a dezinfláció Magyarországon, az üteme lelassult. Ez azonban nem jelentett nagy meglepetést, hiszen ahogy azt a hétköznapokban már tapasztalhattuk, jelentősen drágult például a hazai kutakon az üzemanyag. Júliushoz képest több mint 40 forinttal többet fizettünk literjéért, és a kilátások sem adnak okot az örömre: a világpiaci olajár (az Európában irányadó Brent típusú olaj hordónkénti ára) szeptember elején ismét átlépte a hordónkénti (159 liter) 90 dollárt, ami 2022 novembere óta nem látott magasságot jelent. Januártól ráadásul a jövedéki adóemelés hatására még drágábban tankolhatunk majd a kutakon, ami további felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve.

A magyar infláció (forrás: KSH)

De vannak pozitív jelek is. Ilyen, hogy a szolgáltatások töretlen áremelkedése augusztusban elkezdett lassulni. Habár ez nagyban köszönhető a telekommunikációs szektor egyszeri árcsökkentésének, még e hatás nélkül is lassuló áremelkedést lehetett megfigyelni.  Vannak tehát pozitív és negatív hírek is, de összességében a dezinfláció továbbra is folytatódik. Szeptemberben egy még nagyobb csökkenés lesz megfigyelhető az éves alapú indexben, hiszen az energiaárakat érintő törvényi változtatás pont egy éve lépett életbe – ennek hatása pedig most mutatkozik meg a statisztikákban. Az egyszámjegyű infláció év végi elérése már szinte biztosnak mondható, az egyetlen kérdés az, hogy ez már az őszi hónapok folyamán megtörténik-e, vagy csak az újév első adatközzététele fogja elhozni a várva várt számot.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.