támogatás társadalmi felelősségvállalás

Kutyaóvoda, ami a portfóliómenedzserek szívét is megdobogtatta

by totalreturn 2020. augusztus 12.

Az M1-es autópálya pesti szakaszhatárnál utazók többsége aligha sejti, hogy alig  pár száz méterre suhannak el hazánk egyik legszerethetőbb kutyamenhelye, az Amanda Kutyaovi mellett.

A Bicskén található kutyaóvoda elsősorban kölykök mentésére specializálódott.  Őket az ország legkülönbözőbb szegletéből fogadják  be, hogy majd szakszerű ellátás után örökbe adják.

„A kiskutyák mentése egy külön dimenzió. A kölykök még védtelenebbek, és esetükben több egészségügyi kockázattal, valamint rövidebb határidőkkel kell számolni, mint a felnőtt kutyák esetében.” – indítja a beszélgetést Varga Adrienn, az Amanda Kutyaóvoda és az azt működtető egyesület vezetője.

 

Totalreturn.hu: Annak szentelted az életedet, hogy egy jobb világot teremts a rászoruló kutyáknak. Mikor született ez az elhatározás?

Varga Adrienn: Több mint 10 éve dolgozom önkéntesként országszerte. Korábban több kutyamenhely munkáját is segítettük kollégáimmal. Több kollégámmal együtt komoly múltunk van abban, hogy segítünk az újrakezdésben az elesett négylábúaknak.

 

Totalreturn.hu: Mire volt elég az elmúlt évtized? Hány kutyának tudtatok segíteni az újrakezdésben?

Varga Adrienn: 10 év alatt több mint 500 kutyának tudtunk segíteni, akik legtöbbje a teljes reménytelenségből került új, gondos, és szerető gazdihoz.

 

Totalreturn.hu: Számos menhely üzemel országszerte. 2018-ban mégis úgy döntöttetek, hogy saját egyesületet hoztok létre. Miért?

Varga Adrienn: Számtalan elkötelezett, és jószívű önkéntessel dolgoztunk együtt az évek során. Fantasztikus emberekkel, akiknek nagyra becsülöm a munkáját. Az évek során azonban megszületett bennünk egy új vízió, amit feltétlenül meg szerettünk volna valósítani.

Ezért hívtuk életre az Amanda Állatvédő Egyesületet, ami a kölyökkutyák speciális igényeit is képes maximálisan kielégíteni. Erre a legtöbb menhelyen a jó szándék ellenére sincs lehetőség.

 

Totalreturn.hu: Nagy fába vágtátok a fejszéteket! Honnan indultatok és mire jutottatok az elmúlt két év során?

Varga Adrienn: Tapasztalt önkéntesként kezdtük el a megvalósítást, de így is nehéz volt a kezdet. De megcsináltuk, és itt vagyunk. Közel 10 tapasztalt önkéntessel dolgozunk együtt és két év alatt több mint 200 kölyöknek segítettünk az újrakezdésben. Egy átlagos napon megközelítőleg 50 kutyusról gondoskodunk.

 

Totalreturn.hu: Kizárólag kölyökmentéssel foglalkoztok?

Varga Adrienn: Kiskutyákra szakosodott menhely vagyunk, de állatbarátként természetesen senkit sem hagyunk cserben. Bármilyen négylábúnak szívesen segítünk, ha tudunk. Kortól, nemtől és fajtától való megkülönböztetés nincs.

 

Totalreturn.hu: Milyen feltételekkel adtok örökbe kiskutyát?

Varga Adrienn: A befogadott kölykök összes költségét fedezzük, legyen szó oltásról, ivartalanításról vagy műtéti beavatkozásról. Ingyen viszont elvből nem adunk oda senkinek sem kutyát. Úgy véljük, hogy ez nem jelentene a potenciális gazdák felé pozitív üzenetet.

Természetesen nyerészkedni sem akarunk a szolgáltatásokon, de egy névleges pénzügyi hozzájárulást elvárunk az új gazditól is.

 

Totalreturn.hu: Optimista vagy a feladatokkal kapcsolatban? Hogyan látod a jövőt?

Varga Adrienn: Örömmel tapasztalom, hogy egyre több szívet mozgat meg a rászoruló kutyusok helyzete, ezért alapvetően optimista vagyok. Jó látni, hogy a legkülönbözőbb módon képesek összefogni az emberek egy jó cél érdekében.

Ami kicsit aggaszt, hogy az érdeklődéssel együtt a felelőtlenül vásárolt, tartott vagy embertelenül kidobott ebek száma is folyamatosan nő. Bízom benne, hogy képesek leszünk kezelni a jövőbeli kihívásokat is.

 

Totalreturn.hu: Szerinted hol a hiba? Mi hozhatna végleges megoldást ebben a helyzetben?

Varga Adrienn: Két fontos dologban mindenképpen fejlődnünk kell még társadalmi szinten. Egyrészt nem szabad hirtelen lelkesedésből állatot vinni a házhoz, csak ha valóban elköteleztük magunkat az új kedvenc iránt.

De, ami még fontosabb: feltétlenül növelni kellene az ivartalanítások számát hazánkban. Ez a tévhitekkel ellentétben semmiféle hátrányt nem okoz a kóbor, vagy kóborló állatoknak. Sőt, kifejezetten előnyös, mert ebben az esetben sokszor szakmai segítség nélkül, felesleges fájdalmak közepette jönnek világra a kölykök, ami minden szempontból szomorú.

 

Totalreturn.hu: A kihívásokat átgondolva biztos szívesen veszitek a külső segítséget? Mitévő legyen, aki támogatni szeretné a munkátokat?

Varga Adrienn: A kölykök miatt sokkal szigorúbb a szakmai szempontoknak kell megfelelnünk, mint egy átlagos menhelynek.

Kiemelten figyelünk például a tápok minőségére, hiszen a kiskutyák fejlődése és egészsége elsődleges szempont. Ebben a korban a kölyköknek magas hústartalmú, gabona- és szójamentes táplálékra van szükségük. Az adományozókkal ezért előre szoktuk egyeztetni a paramétereket.

Természetesen kisebb adományoknak is nagyon örülünk, mint például a tollpléd, a kukászsák vagy a fertőtlenítőszer.

 

Totalreturn.hu: S mi a helyzet a pénzügyi adományokkal?

Varga Adrienn: Ez kényes kérdés, amivel igyekszünk óvatosan bánni. De, ha felmerül ennek a lehetősége, akkor annak nagyon örülünk. Szakmai szempontból ugyanis az a legjobb a gondozottjainknak, ha mi magunk dönthetünk a beszerzésről.

 

Totalreturn.hu: Az Aegon Alapkezelő esetében is pénzügyi adomány mellett döntöttetek, szakmai érvekre hivatkozva. Mondanál erre egy konkrét példát, amivel mindenki számára világossá válik a helyzet?

Varga Adrienn: A menhelyek esetében a legnagyobb és egyben legszűkösebb erőforrást nem a tápok és egyéb kiegészítők beszerzése, hanem az orvosi költségek kifizetése jelenti. A pénzügyi adományok döntő többsége ezt finanszírozza, ezért szó szerint életmentő lehet.

 

Totalreturn.hu: Önkénteseket is szívesen láttok? Mit tehet, aki inkább az idejével szeretne segíteni?

Varga Adrienn: Igen, de a kölykök miatt ebben is speciálisak vagyunk. Klasszikus menhelyi munkára ugyanis nem tudunk önkénteseket fogadni. Rendszeresen szervezünk viszont sétáltatónapokat, ahol nagy szükség van kedves, jószívű emberekre.

Szerencsére az igény az önkéntesek oldaláról is megvan. Szívesen foglalkoznak a kicsik és a nagyok is a kölyökkutyákkal. Legutóbb, még Szabadkáról, a Vajdaságból is jöttek hozzánk kutyát sétáltatni. Ezek közvetlen, családias rendezvények – amolyan babzsákos közösségi összejövetelek.

 

Totalreturn.hu: Hol érhetnek el benneteket az érdeklődők?

Varga Adrienn: Bárhol örömmel állunk az érdeklődők rendelkezésére. Van egy weblapunk, de az amandakutyaovi@gmail.com e-mail címen is elérhetőek vagyunk.

Ajánljuk továbbá az érdeklődők figyelmébe a közösségi médiát. Tündéri kiskutyákat nézegethet ugyanis bárki az Egyesület Instagram és Facebook oldalán. 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.